latinica  ћирилица
21/11/2017 |  10:29 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Београд има правно утемељење за противљење "војсци Косова"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохија Марко Ђурић рекао је да је Србија против формирања такозване "војске Косова" и да за то има озбиљно правно утемељење у Резолуцији 1244 и у војно-техничком споразуму.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је подсјетио да је Кфор једина војска на Косову и Метохији, а да теоретски, по одобрењу НАТО-а, то може да буде и Војска Србије.

Он је рекао да је сигуран да ће Приштина покушати да изврда међународне споразуме, али да подршку Београда за то никад неће имати.

Ђурић је изјавио за РТС да је о питању формирања Заједнице српских општина /ЗСО/ "штоперица укључена" и да Приштина већ 1.675 дана одгађа своје обавезе.

Он је додао да је Београд увијек спреман на разговоре, те навео да је адреса за дијалог с Приштином ЕУ и да је за увођење других актера потребна сагласност свих учесника.

Када је ријеч о протеклим изборима на Космету, Ђурић је рекао да је Српска листа апсолутни побједник избора у овој српској покрајини и да је то добра основа за борбу за бољи положај Срба на Космету.

Ђурић је навео да је Српска листа побиједила у 10 општина, партија Исе Мустафе у осам, партија Рамуша Харадинаја у седам и Самоопредјељење у пет.

Он је оцијенио да су Срби на Косову и Метохији успјели да се саберу и да су се одазвали позиву своје државе Србије и предсједника Александра Вучића.

Ђурић је рекао да надлежности општина нису мале и да се Приштина због тога трудила да подијели Србе, а то је чинио и дио међународне заједнице.

"Али су Срби били изнад тога и схватили су да је у јединству спас и опстанак", рекао је Ђурић, наводећи да су Срби на Косову и Метохији свјесни да не треба да се дијеле и да заједничким дјеловањем могу да добију више.

Извор: Срна