latinica  ћирилица
21/11/2017 |  10:31 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Лукић: БиХ се практично распала прије закључивања Дејтонског споразума

Општи оквирни споразум о миру за БиХ, познатији под називом Дејтонски споразум, закључен је на једини могући начин, с обзиром на то да се БиХ практично распала 1991. године, односно доживјела је дисолуцију, изјавио је Срни декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

"До распада је дошло зато што је уставни поредак БиХ био прилагођен њеном својству федералне јединице у СФРЈ. Као такав он није могао да поднесе све унутрашње изазове државне самосталности, а посебно у односима између три нације које су чиниле њену друштвену основу", рекао је Лукић.

Он је појаснио да се то видјело 1991. и 1992. године на примјеру покушаја Хрвата и муслимана да донесу одлуке о државној самосталности и независности БиХ, без њихове добре воље и макар иједног потеза да се о томе одлучи консензусом са Србима у БиХ.

"То је био и казус бели, односно разлог за избијање грађанског рата у БиХ. Нови уставни поредак могао је да настане само потпуно новим споразумом између зараћених страна, пошто није било легитимних органа БиХ. 'Органи' које је предводио Алија Изетбеговић - нису били органи БиХ и нису имали легитимитет, јер их нису подржавали Срби и Хрвати у БиХ", истакао је Лукић.

Зато је, каже он, прво настала Република Српска, а послије Федерација БиХ, које су као ефективне државне власти једино могле да одлуче о новом уставном поретку и даљем животу БиХ.

"Дејтонски споразум није само зауставио грађански рат, него је поставио и трајне темеље уставног уређења БиХ, засноване на равноправности конститутивних народа, спречавању доминације два народа над једним посредством и међусобног вета у заједничким органима, федерализму, те гарантовању и заштити људских слобода и права", рекао је он.

Он је нагласио да су дјелимичне деформације Дејтонског споразума учињене под снажним и пријетећим притиском неколико држава и њихових представника и оне су доводиле до нових проблема.

"Зато ће о томе у будућности да буде говора. Међутим, ни оне нису пореметиле начела на којима се споразум заснива нити су од федеративно-конфедеративне БиХ начиниле унитарну и централизовану БиХ. Уосталом, то и није могуће, осим по цијену призивања нове 1991. и 1992. године, до чега ником уравнотеженом и политички зрелим није стало", рекао је Лукић.

На данашњи дан прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за провођење и функционисање државне заједнице настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.