latinica  ћирилица
21/11/2017 |  12:13 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Крсна слава цркве на Башчаршији (ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је у Сарајеву Свету архијерејску литургију у Старој цркви Светих архангела Михаила и Гаврила поводом крсне славе овог храма и рукоположио Будимира Гардовића.
Сарајево, Стара црква, митрополит Хризостом - литургија - Фото: СРНА
Сарајево, Стара црква, митрополит Хризостом - литургијаФото: СРНА

Митрополит дабробосански поручио је у бесједи да је свети архангел Михаило један од предводника свих небеских сила који се појављује као анђео Господњи са мачем.

"Свети арханђели Михаило и Гаврило и остале небеске силе служе Господу да извршавају вољу Божију и објављују људима вољу Божију. У Старом завјету Господ је слао анђела свога слугама својим, патријарсима, судијама, праведним људима, пророцима и објављивао вољу своју и управо преко њих објавио највеће тајне", рекао је митрополит окупљеним вјерницима.

Анђели Божији су, како је навео, увијек служили спасењу човјека као што служе и данас - саопштавајући вољу Божију, говоре људима како им је и шта треба чинити.

"Данас је Сабор Светог архистратига Михаила, који говори како се управо треба око Господа сабраних славити и радовати. Када је он као први међу анђелима и арханђелима устао у заштиту имена Божијег узвикуно - `Ко је као Бог? Нико није као Бог!` То и значи име Михаил преведено са јеврејског језика – нико није као Бог", навео је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански напоменуо је да је Свети архангел Михаило управо предводник у борби против зла, које није почело на земљи и међу људима, него управо тамо гдје су небеске силе устале против Бога.

Према његовим ријечима, данашњи празник Црква је утврдила због поштовања према небеским силама.

"То је било потребно, јер су до четвртог вијека не само у хришћанству и јудаизму многи погрешно учили о анђелима - да су посебни богови који су стварали свијет. Црква је све то осудила као погрешно, јер је Господ управо преко светих пророка, учитеља, небеских сила открио праву природу небеске војске, коју је предводио архангел Михаило", рекао је митрополит Хризостом.

Након Свете архијерејске литургије и рукоположења Будимира Гардовића услиједио је славски ручак.

"Велика је радост слава ове вишевјековне светиње - Старе цркве на Башчаршији и то је увијек посебан осјећај. Нарочито, јер је са нама наша икона Христова - митрополит дабробосански господин Хризостом", рекао је парох сарајевски и старјешина Храма Светих архангела Михаила и Гаврила Вања Јовановић.

Он је вјерницима који прослављају Аранђеловдан честитао крсну славу.

Извор: СРНА