latinica  ћирилица
21/11/2017 |  13:21 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Боље функционисање БиХ враћањем надлежности

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да би БиХ и друштво у цјелини били пуно функционалнији и организованији уколико би се надлежности вратиле онима којима припадају по Уставу, а онда да се договором и координацијом рјешавају проблеми.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Бројне су надлежности отете Српској, то је процес који се дешавао од момента када је Дејтонски мировни спопразум почео да живи. Проблем је што је стално постојала та девијација и пресија на њега. Неке су надлежности одузимане на бруталан начин, неке су увођене у процедуру договора, али исто тако нису давале ефекта", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Одговарајући на питање које су надлежности отете Српској, Цвијановићева је рекла да је велика превара представника међународне заједнице који су објашњавали да се неке ствари или реформе требају дешавати на одређен начин, те наводили да ће то све довести до система који ће бити бољи, ефикаснији, јефтинији, економичнији, да би се испоставило да то баш никако није тако.

"Тиме смо добили једног монструма, који је и скупљи и неефикаснији и неорганизованији и уз то још стално оспораван. Направљене су лоше ствари", оцијенила је Цвијановићева.

Извор: СРНА