latinica  ћирилица
21/11/2017 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Алкохолом против рака

Желатински имплант испуњен алкохолом могао би да буде моћан третман у борби против карцинома, кажу научници.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Овај имплант се убацује у средиште тумора гдје отпушта мале количине етанола, чистог алкохола који је у саставу 12 до 14 одсто вина.

При контакту са ћелијама тумора етанол их уништава "тровањем" виталних протеина, који су ћелијама неопходни за реплицирање, пише "Дејли мејл".

Љекари већ дуго времена знају за "утапање" ћелија рака у чистом алкохолу као ефикасан начин за њихово убијање. Проблем је у томе што алкохол, такође, уништава здраво околно ткиво и потребна је релативно велика количина алкохола за потпуно уништење ћелија тумора излажући нормалне ћелије његовом токсичном ефекту.

Његова употреба је због тога ограничена на карциноме у којима је тумор локализован унутар фиброзне капсуле која спречава цурење алкохола, као што су мали облици тумора јетре.

У овом случају, иглом се кроз кожу под локалном анестезијом убацује алкохол у канцерогене ћелије.

Револуционарни имплант, који је развијен на Универзитету Дјук у Сјеверној Каролини, до сада је тестиран само на животињама, али се очекује његова шира примјена.

Научници су помијешали етанол са етил-целулозом, супстанцом од пулпе дрвета или памука која се нашироко користи као средство за згушњавање у дрвној индустрији и за облагање лијекова. Резултат тога је чврста, желатинаста супстанца која у влажним условима унутар тијела постепено почиње да се разлаже у периоду од око седам дана испуштајући алкохол.

Кључ је у постепеном разлагању, што значи да се мале количине алкохола испуштају у подручје око тумора, умјесто да преплаве сусједне здраве ћелије убризганим алкохолом.

Извор: СРНА