latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:15 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Бијељина - почела обука за преквалификацију (ВИДЕО)

У Техничкој школи ''Михајло Пупин'' у Бијељини почела је теоријска обука за 54 полазника, који се преквалификују за рад у области дрвопрераде. На конкурс су се пријавила 73 незапослена лица, а очекивао се много већи број. Ријеч је о пројекту "Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста", који финансира ЕУ.
Преквалификација - Фото: РТРС
ПреквалификацијаФото: РТРС

На овај начин смањиће се незапосленост ,а дрвопрерађивачима обезбиједити квалификована радна снага које недостаје на тржишту рада.

Предност за учешће у програму оспособљавања за рад на ЦНЦ машинама за обраду и прераду дрвета -столара намјештаја , дата је дугорочно незапосленима и младима. Међу њима је и 19-огодишњи Дејан Концулић. По струци је техничар електроенергетике, али одлучио је да се преквалификује за оператера на ЦНЦ машинама како би лакше дошао до посла. Већ је имао десет часова обуке.

"Обука се сад углавном своди на техничко цртање. По завршетку те обуке добија се тај неки сертификат ЕУ. Са тим сертификатом може да се ради у државама чланицама ЕУ, Аустрији, Словенији", навео је Концулић.

Будући оператери и столари имаће 56 часова теоријске обуке у Техничкој школи ''Михајло Пупин'' и 87 часова практичне обуке код приватних партнера у овом пројекту. 

"У оквиру овог пројекта очекујемо да добијемо ЦНЦ машину , која ће такође настојати да и полазницима, а такође и у току редовне наставе омогући бољи вид практичне наставе код нас у школи", рекао је директор Техничке школе "Михајло Пупин" Бијељина Милован Максимовић.

"Они ће на крају обуке добити сертификат о стеченом знању и вјештинама који ће њима помоћи да буду позиционари боље на тржишту рада ,а с друге стране ће помоћи предузећима у области дрвопрераде са проблемом неквалификоване радне снаге односно недостаком неквалификоване радне снаге на тржишту рада", истакао је комерцијални директор "Мега дрво" Соња Гаврић. 

У првој фази конкурса јавила су се 54 кандидата,а у продуженом року свега 19 ,иако је позвано више од 600 особа са евиденције бијељинске Филијале Завода за запошљавање да се укључе у пројекат и бесплатно обуче .

"Плаћени и су путни трошкови и топли оброк и затим заштита на рад и све оно што треба бити плаћено. Тако да кандидати у суштини немају трошкове, али врло је интересантно било да инетерсовање није није било на нивоу на којем смо ми очекивали", изјавила је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције града Бијељина Амкица Тодоровић.

За најмање 30 одсто полазника који се најбоље покажу на тромјесечној теоријској и четворомјесечној практичној обуци биће обезбијеђено запошљавање у предузећима која ће спроводити обуку, или у дургим компанијама .У оквиру овог пројекта, на Факултету пословне економије 20 лица биће оспособљено за самозапошљавање.