latinica  ћирилица
21/11/2017 |  15:30 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Новалић-Синаноглу: Потписан меморандум о разумијевању

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу потписали су данас у Сарајеву меморандум о разумијевању, који ће пружити оквир за формализиовање и јачање сарадње федералне Владе и УНДП-а.
Новалић-Синаноглу: Потписан меморандум о разумијевању - Фото: klix.ba
Новалић-Синаноглу: Потписан меморандум о разумијевањуФото: klix.ba

Меморандумом је предвиђена сарадња у шест подручја - приступ правди и људској безбједности, управа, економски раст и отварање нових радних мјеста, заштита животне средине и енергетска ефикасност, социјално укључивање, те опоравак и обнова.

Након потписивања меморандума, Новалић је рекао да је ФБиХ потребан економски раст и нова радна мјеста, додајући да сваки развој мора бити пажљиво испланиран како би био одржив, саопштено је из Владе ФБиХ.

"Битно је да грађанима обезбједнимо не само посао, него и опстанак тог посла, уважавајући и захтјеве за заштиту животне средине. Искуство и подршка УНДП-а биће драгоцјени у испуњавању свих циљева зацртаног одрживог развоја", нагласио је Новалић.

Синаноглу је рекла да су у протекле четири године на подручју ФБиХ реализовани пројекти у вриједности већој од 100 милиона КМ, те да је, захваљујући тим средствима, помогнуто више од 350 предузећа, те обезбијеђено стамбено збрињавање и егзистенција за популацију која је била погођена поплавама 2014. године.

"Заједно смо радили у различитим областима од управе и економског развоја, енергетске ефикасности и развоја заједница, туризма, ублажавања посљедица климатских промјена и наставићемо да радимо у овим секторима", рекла је Синаноглу.

Она је изразила наду да ће ова сарадња помоћи Влади ФБиХ у испуњавању обавеза из Реформске агенде, те унаприједити њену спремност у контексту европских интеграција.

Извор: СРНА