latinica  ћирилица
21/11/2017 |  18:04 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Русон: Француска обновила интересовање за регион

Француски амбасадор у БиХ Гијом Русон изјавио је данас да је обновљено интересовање Француске за регион и да је јасна европска перспектива земаља западног Балкана.
Амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон (Фото: ФЕНА) -
Амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон (Фото: ФЕНА)

Током сусрета са замјеником министра иностраних послова БиХ Јосипом Бркићем у Сарајеву, Русон је истакао да брзина уласка у ЕУ зависи од динамике испуњавања услова сваке земље региона.

Русон и Бркић разговарали су о билатералним односима, актуелној политичкој ситуацији, регионалној сарадњи, путу БиХ ка ЕУ, те јачању и интензивирању сарадње са НАТО савезом, саопштено је из Министарства иностраних полова БиХ.

Бркић је указао на значај састанака и политичких консултација са колегама из земаља региона, напоменувши да су добросусједски односи приоритет мандата садашњег Савјета министара.

Саговорници су истакли да постоји висок ниво билатералне сарадње са земљама региона, као и заједнички наступи у регионалним процесима, као што је берлински процес.

Бркић је упознао Русона са очекивањима БиХ да ће током предсједавања Бугарске Савјетом ЕУ добити кандидатски статус за чланство у Унију.

Када је ријеч о НАТО интеграцијама, Бркић је изразио очекивање да ће БиХ у децебру на министарском састанку добити зелено свјетло за активацију Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО.

Осим Русона, Бркић је данас примио у наступну посјету и амбасадора Аргентине за БиХ, са сједиштем у Будимпешти, Максимилијана Габријела Грегорија Цернадеса.

На састанку је констатовано да су односи двије земаље веома добри, те да је потребно интензивирати сарадњу, посебно економску.

На састанку је било ријечи и опроцесу приступања БиХ Свјетској трговинској организацији који представља важно питање, те о могућностима и начинима размјене знања и искуства у подручју деминирања.

Цернадес је упознао Бркића и о актуелној политичкој ситуацији у Аргентини.

Током разговора са амбасадором Турске у БиХ Халдуаном Кочом, Бркић је изразио очекивање да ће на засједању министара иностраних послова земаља чланица НАТО, које ће бити одржано почетком децембра у Бриселу, бити послана позитивна и снажнија порука за БиХ када је у питању активирање МАП-а.

Извор: СРНА