latinica  ћирилица
22/11/2017 |  07:47 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Данас пресуда припаднику "Исламске државе" Абдулазизу Кекићу

Апелационо вијеће Суда БиХ заказало је за данас изрицање коначне пресуде Осману Абдулазизу Кекићу, оптуженом да се борио као припадник "Исламске државе" на сиријском ратишту.
Осман Абдулазиз Кекић - Фото: РТРС
Осман Абдулазиз КекићФото: РТРС

Тужилац Елвира Станојловић истакла је у завршној ријечи да сматра доказаним да је Кекић ратовао у Сирији, те појаснила којим се доказом потврђује која чињеница.

Бранилац Сенад Дуповац, с друге стране, тврди да кључне чињенице из оптужнице нису доказане, да нема ниједног директног доказа и да се све своди на неки посредан начин.

Дуповац је навео да Кекић није депортован, већ да је сјео у авион и вратио се са пријатељем.

Кекић се сагласио са излагањем свог браниоца, те додао да није крив.

Оптужница терети Кекића да је 20. марта 2015, с циљем придруживања страној паравојној формацији, у возилу "ситроен" напустио БиХ преко граничног прелаза Орашје, одакле је отишао прво у Турску, а затим неутврђеног дана у Сирију, гдје се прикључио јединици "Енвер Авлаки", која дјелује при терористичкој организацији "Исламска држава", гдје је остао до 2. октобра 2015. године.

Кекић је првостепеном пресудом ослобођен оптужбе, али је Апелационо вијеће уважило жалбу Тужилаштва, те му се судило изнова.

Апелационо вијеће одбило је приједлог оптужбе за увођење нових доказа, односно дописа шведске и француске амбасаде којима је Кекићу забрањен улаз у земље шенгенске зоне.

Станојловићева је рекла да је Амбасада Шведске дописом обавијестила да је Кекићу миграциони одбор у овој земљи издао четворогодишњу забрану уласка, али да није било информација због чега су му изречене ове мјере.

"Због тога смо се дописом обратили Амбасади Француске, гдје су нам одговорили да се Кекић прикључио зони сиријско-ирачког сукоба и његов улазак у земље Шенгена био би пријетња јавном реду", навела је она.

Станојловићева је додала да, када је Кекић депортован из Шведске, Тужилаштво није сматрало да је ова информација значајна.

Кекићев бранилац је истакао да су ове информације требале бити затражене посредством међународне правне помоћи.

"Ова информација је била кључна када су Кекићу одређене мјере забране. Тужилаштво је информације имало и прије подизања оптужнице", рекао је Дуповац.

Вијеће је потом приједлог Тужилаштва одбило, уз образложење да та сазнања нису нови доказ, јер су постојала и раније.

Изрицање пресуде Осману Абдулазизу Кекићу заказано је за 13.00 часова.

Извор: СРНА