latinica  ћирилица
22/11/2017 |  12:45 ⇒ 23/11/2017 | 08:43 | Аутор: РТРС

Из Српске поручено: Срамна пресуда генералу Младићу! (ВИДЕО)

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора. Стижу бројна реаговања на пресуду...
Застава Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је Хашки трибунал првостепеном пресудом генералу Ратку Младићу наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Српске, чиме је још једном показао да је пристрасан, необјективан и политички мотивисан.

"Према утврђеној матрици и стереотипу о искључивој кривици једног народа у протеклом грађанском рату у БиХ, Хашки суд је наставио да најстроже кажњава само Србе. Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вјештачења о злочинима почињеним над Србима, од овог суда није се ни очекивало да суди другачије", рекао је Чубриловић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Хашки трибунал, изрицањем првостепене пресуде генералу Ратку Младићу, потврдио да је необјективан и не може бити мјерило за правду и правичност.

"Хашки трибунал у своје табеле није хтио да упише хрватске генерале Младена Маркача, Анту Готовину, команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, припаднике муџахединских одреда, јер нису били у плану да буду окривљени. Пројектована је другачија историја и Хашки трибунал не може бити мјерило за правду, а поготово да пише историју", рекао је Стевандић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је поводом пресуде доживотног затвора генералу Ратку Младићу да се од Хашког трибунала, који је до ове пресуде Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину, ништа друго није могло ни очекивати.

"Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора - то о овом суду довољно говори", изјавио је Иванић Срни.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је згрожен још једном срамотном пресудом Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, али је и пресуђено цијелом, вијековима страдалничком српском народу."Згрожен сам пресудом донесеном без икаквих ваљаних доказа којом је командант Главног штаба Војске Републике Српске осуђен за учешће у удруженом злочиначком подухвату и геноциду у Сребреници", рекао је Савановић.

Он је оцијенио да је ово "још једна трагедија српског народа и највећи ужас у нашој новијој историји".

"Безумна осуда, чиста неправда. Пресуђено је цијелом, вијековима страдалничком српском народу. Народу који је несумњиво доживио геноцид у Другом свјетском рату. Суђено је свим припадницима, часног Одбрамбено-отаџбинског рата", поручио је Савановић.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је Хашки трибунал генералу Ратку Младићу изрекао политичку пресуду, којом настоји да се обрачуна са Српском и српским народом који ју је створио. Оцијенио је да ће посљедице доживотне пресуде Младићу бити тешке по односе у БиХ, јер неће допринијети побољшању односа три народа у БиХ, као ни бољем разумијевању рата и проналажењу пута ка помирењу.

"Она ће само додатно подстаћи националну хомогенизацију Срба, а претпостављам да ће се тако понашати и други народи", рекао је Ђокић.

Предсједник ДНС-а Марко Павић констатовао је да је Суд у Хагу направљен да суди Србима и Републици Српској и своју улогу је очигледно и одиграо.

"Те пресуде не могу уништити код свих нас један осјећај неправде, али истовремено не могу уништити у нама љубав према свим људима, па тако и према генералу Ратку Младићу, који су се жртвовали у Одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ, који су штитили свој народ и којем у току поступка није доказано ниједно лично кривично дјело", рекао је Павић.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је неправедна казна доживотног затвора некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, те да би у жалбеном поступку требало доћи до њене ревизије. "Неправда, и о томе се нема ништа друго рећи. Ако у Хашком трибуналу буду имали имало људског у себи, онда би у жалбеном поступку требало доћи до ревизије", оцијенио је Кузмановић.

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, рекао је за РТРС да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

"Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видјели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цијели регион", истакао је Младић.

Некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић рекла је за Спутњик да није нимало зачуђена првостепеном пресудом Хашког суда генералу Младићу.

- На основу онога што је Хашки трибунал досад радио, нисам уопште изненађена. Само, ово је првостепена пресуда. Знате, пошто се дешавало да неке одлуке тог суда људе првостепено осуде на двадесет година, па их послије апелације ослободе, као што је било са генералима из "Олује". Ништа необично, то је већ виђено, али видјећемо другостепену пресуду - рекла је Плавшићева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је да осуђујућа пресуда доживотног затвора коју је генералу Ратку Младићу изрекао Хашки трибунал садржи сабране пресуде које су раније донесене пред овим судом против српских високо позиционираних политичких, војних и полицијских функционера.

"Стекао сам утисак да је овдје управо преписана пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу", изјавио је Којић Срни и оцијенио да је пресуда генералу Младићу срамна и политичка.

Генерал Ратко Младић остаће личност која је током Одбрамбено-отаџбинског рата исказала висок степен професионализма и патриотизма, а Хашки трибунал показао је крајње нељудски однос при његовом лијечењу, желећи да што прије буде осуђен у нечасном судском процесу, саопштили су из Организације старјешина Војске Републике Српске.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да није изненађујућа пресуда Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, јер је то "суд НАТО пакта". "У неким оптужним констатацијама могло се читати да је ово суђење свима онима који су индиректно или на други начин на страни Русије, борбе за пуну демократију, слободу и који нису пријатељи и чланови НАТО пакта", рекао је Митровић Срни.

Он је навео да ову констатацију доказује чињеница да су Хрвати најмање кажњени пред Хашким трибуналом који је уз запад и НАТО пакт, а исто се доказало и за Бошњаке и Албанце на Косову.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да доживотна пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу још једном показује лакрдију тог међународног суда, који у себи нема права ни правичности.
"Хашки трибунал ниједног тренутка није споменуо српске жртве. Помиње да је Сарајево нападано са српских положаја, али није узео у обзир да је у том истом Сарајеву било 126 логора за Србе, а један од логора се чак звао 'Алија Изетбеговић'", рекао је Дукић Срни.

Дукић каже да је неприхватљиво да Хашки трибунал спомиње мјеста као што су Приједор и Сански Мост, а ниједног тренутка не спомињу Мркоњић Град, Сијековац, Сребреницу, Добровољачку улицу, Тузланску колону и многа друга мјеста у којима су страдали Срби.

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић сматра да је изрицањем доживотне казне затвора генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу коначно "умрла правда".
"Желим да изразим саучешће Хашком трибуналу због `смрти хашке правде`, која је након дуге и тешке болести коначно издахнула", рекао је Милетић Срни.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра очекиваном одлуку Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, јер је то Суд НАТО-а.
"Од Хашког трибунала ништа друго нисмо могли ни очекивати осим доживотне казне затвора за генерала Младића", рекла је Рајилићева Срни. Она је истакла да је, без обзира на то какве пресуде донесе Хашки трибунал, генерал Младић стуб Републике Српске у којој српски народ живи у миру са другим народима.

Удружење дјеце погинулих бораца Републике Српске "Насљеђе" сматра да је данашња хашка пресуда генералу Ратку Младићу срамна, политичка, неправедна и пристрасна, те да представља отворени напад на Српску и њен народ.
Из Удружења наводе да нису ни гајили илузије да ће пресуда Хашког трибунала бити праведна и добра по генерала, напомињући да су и све досадашње изречене Србима биле фарса и неправда.

Предсједник Удружења Саша Пешикан рекао је Срни да су све пресуде биле с једним циљем - да се Срби окриве за све што се дешавало у рату и да се Република Српска "прогласи нечим нечистим и тиме јој се поткрешу крила ка самосталности, као и да се испише лажна историја и истина".

Из Савеза удружења цивилних жртава рата поручили су да се српски народ коначно мора ујединити, да био се стало у крај његовом истребљењу.

Шеф Клуба посланика СП у Народној скупштини Републике Српске Слободан Протић оцијенио је да је првостепена пресуда Хашког трибунала којом је генерал Војске Срспке Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора очигледан примјер да је право силе било важније од силе права. Он је рекао да је ова пресуда дио шире политичке приче, те да нема везе са правом и правосуђем, посебно не са међународним правом.

Протић истиче да је пресуда само једна од епизода укупног рада Хашког трибунала у вези са суђењем за ратне злочине комплетном војном и политичком руководству Српске.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да међународни суд правде треба назвати "међународни суд политике" јер међународно право не постоји. Она је навела да је ово једна у низу пресуда због које Срби осјећају неправду и истакла да је крајње вријеме да крену са проактивном политиком и дипломатијом.

"Крајње је вријеме да стварамо слику онакву каква јесте била. Ако ништа не будемо предузимали, остаћемо у историји запамћени по нечему што нисмо", нагласила је Стевановићева.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић изјавио је да ће данашња пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу довести до даље поларизације у БиХ, јер у цијелом процесу нису кориштени аргументи, већ је резултат опште хајке против Срба у овој земљи. Оцијенио је да пресуда није донесена на основу снаге аргумената, јер би се у том случају дошло до ноторне чињенице да су у рату од 1992. до 1995. године у БиХ страдали и Срби за које, такође, неко треба да одговара.

"Сигуран сам да до краја и у потпуности није утврђено чињенично стање и шта се догађало. Мислим да је постојала чак и намјера да се не утврди чињенично стање него да се пресуда донесе на основу опште хајке која је генерално направљена када је ријеч о Србима, а тако се Хашки трибунал и понаша све вријеме", рекао је он.

Изрицањем казне доживотног затвора некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, Хашки трибунал је потврдио да је формиран да осуди Србе јер ускоро престаје са радом, изјавио је Срни начелник општине Сребреница Младен Грујичић. Грујичић је навео да пресуда Младићу није изненађујућа, јер је српском народу познат досадашњи рад хашких тужилаца и судија и њихов однос према српским оптуженицима.

Он је истакао да су хашке пресуде створиле негативну слику о Сребреници, представљајући је као мјесто које није за живљење, што је довело до исељавања становништва и српске и бошњачке националности из овог мјеста.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да свака пресуда донесена у Хагу доприноси додатном раздору међу, ионако подјељеним, народом у БиХ.

"Сви они који мисле да се на овај начин долази до помирања, налазе се у заблуди. Ово је само пут којим је помирење у БиХ знатно отежано", рекао је Говерадица, коментаришући првостепену пресуду Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора.

Потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће првостепена пресуда Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора узбуркати страсти у БиХ. "Разочаран сам јер сам очекивао другачију одлуку. Она није коначна и није правоснажна, а у суштини ће узбуркати страсти у БиХ и неће допринијети оном због чега је основан Хашки трибунал, а то је помирење у БиХ", рекао је Шаровић Срни.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изјавио је да је генерал Ратко Младић осуђен на почетку процеса у Хашком трибуналу, што је најбољи показатељ да то није било фер суђење.

"Очекивао сам да ће Хашки трибунал при крају свога мандата смоћи снаге да пресуде изриче на основу аргумената, али је очито да је подлегао инерцији да се они који су оптужени морају осудити. И генерал Младић, који је био најважнији војник у Републици Српској, није могао избјећи намјеру да буде осуђен", истакао је Крајишник, коментаришући данашњу доживотну казну Младићу у Хашком трибуналу.

"Генералу Ратку Младићу није пресуђено ни данас ни јуче, већ прије непуних 30 година, као и свим истакнутим браниоцима српског народа у БиХ, рекао је ратни предсједник општине Требиње Божидар Вучуревић.

"Младићу је само прочитана пресуда чиме је удовољено тим свјетским моћницима који су нам разбили државу и толико нас скупо коштали", рекао је Вучуревић.

Он је истакао да су Срби много жртава положили, да је много спаљених кућа, много прогнаних Срба из Хрватске, са Косова и других крајева.

"Креатори разбијања Југославије су знали да ће само Срби гинути за своју државу и бранити свој народ, јер су за ту државу два пута страшно страдали. Зато су од свјетских моћника унапријед осуђени сви који се буду истакли у одбрани и ометању њихових срамних планова", рекао је Вучуревић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да је првостепена пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу на доживотну казну затвора показала да тај суд суди само Србима и да га не интересује правда.
"Хашки трибунал је имао намјеру да се на један бруталан и окрутан начин односи према Србима и остаће упамћен по томе што је изрицао искључиво драконске казне Србима, а скоро никакве оптуженим Бошњацима", рекао је Бореновић.

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је да је изречена казна доживотног затвора генералу Ратку Младићу најдиректније кршење међународног права, јер је ријеч о пресуди која је политички, а не правни акт.

"Тим актом Хашког трибунала потврђена је пуна пристрасност, селективност и неправно одлучивање. То је класична правна представа о неправним и другим чињеницама које карактеришу пресуђивање међународних судова, па и Хашког трибунала српском народу", оцијенио је Дмичић.

Пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу показала је да Хашки трибунал није суд правде, већ "монструм", рекао је адвокат Тома Фила.

Он је навео да би образложење суда, који је Младића осудио на доживотну робију, било исто и за /бившег предсједника СР Југоаславије и Србије/ Слободана Милошевића да је остао жив.

Погледајте и како су на пресуду реаговали грађани Српске!