latinica  ћирилица
22/11/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Јерковић: Разговарано о повратничким пројектима за Хрвате

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић разговарао је данас са замјеником начелника општине Шамац Ђуром Ивановићем о повратничким пројектима за Хрвате на простору ове општине, те о аплицирању према донаторима и Министарству за расељена лица и избјеглице Владе Републике Српске.
Јосип Јерковић - Фото: СРНА
Јосип ЈерковићФото: СРНА

Јерковић каже да један већи број захтјева повратника и даље чека и да је све мање донатора.

"Свима је јасно да није довољно само човјеку обновити кућу. Имамо један број повратника који су се вратили, а поставља се питање како то живе повратници. У свим општинама на подручју Српске сви дијеле заједничку судбину, сви траже могућност како преживјети, чиме се бавити, а да се не огријеше о закон, па тако и повратници", каже Јерковић.

Он додаје да повратницима треба омогућити да имају чиме обрађивати своје земљиште, јер у Посавини има обрадиве земље више него игдје, прецизиравши да се тражи помоћ од малог култиватора до трактора, машина, подршке за изградњу разних фарми.

"Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске укључено је директно у имплементацију регионалног стамбеног програма, те ће у року од мјесец дана бити уведен у посао извођач радова за потребе 19 кућа и мислим да ће оне доћи у руке оних који се желе вратити на овај простор", каже Јерковић.

Замјеник начелника општине Ђуро Ивановић каже да постоје чврста обећања да ће почетком идуће године почети обнова 19 кућа у оквиру регионалног стамбеног програма.

"Ових дана почела је обнова двије куће из програма Саудијске Арабије. Очекујем још већу сарадњу са ресорним министарством", каже Ивановић.

Извор: СРНА