latinica  ћирилица
22/11/2017 |  14:56 ⇒ 23/11/2017 | 08:50 | Аутор: РТРС

Генерал Младић је истински херој и патриота (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да простепена пресуда Хашког суда генералу Ратку Младићу, у условима неједнаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење јер је генерал био унапријед осуђен.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

- За српски народ генерал Младић је истински херој и патриота који је организовао и водио Војску Републике Српске и спријечио геноцид над српским народом у БиХ и Хрватској - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да пресуда генералу Младићу није пресуда српском народу, већ срамни шамар српским жртвама и њиховим породицама, те да у Републици Српској нико не вјерује да је генерал крив.

- Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа - нагласио је Додик.

Он је истакао да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

- Из уџбеника треба избацити све о неправедном Хашком трибуналу - рекао је Додик, додавши да је данашњом пресудом и досадашњим односом Хашког трибунала према Србима задат ударац, прије свега, Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да ће историја једног дана потврдити да је Хашки трибунал основан искључиво да суди Србима и с намјером да их сатанизује.

- Морамо се окупити око наших вриједности, око наше Републике Српске, а генерал остаје легенда српског народа. Треба да се окупимо и око његове породице, да им помогнемо у овим тренуцима и да заједно пребродимо ово тешко вријеме - нагласио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила утврдио да је број српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату 29.070. Додик је навео да је према подацима Истраживачког документационог центра Сарајево у протеклом рату страдало 62.013 Бошњака и 8.403 Хрвата.

- Закључно са 15. новембром ове године, у Хашком суду оптужено је 127 лица за почињена дјела ратног злочина која су територијално повезана са простором БиХ од 1992. до 1995.године. Од тога броја, 90 оптужених су Срби или 70,8 одсто, 28 Хрвати или 22,1 одсто и девет Бошњаци или 7,1 одсто. За геноцид и учешће у извршењу геноцида Тужилаштво у Хагу није никада оптужило ниједно лице несрпске националности. Оптужена су 23 лица српске националности за геноцид и учешће у извршењу геноцида - додао је Додик.

Предсједник Републике је рекао да су многи од Срба осуђени за најтежа кривична дјела кршења хуманитарног и ратног права, од којих је најтежи геноцид и злочин против човјечности. Навео је да су осуђивани носиоци политичких, јавних и војних функција свих рангова, како за индивидуалну тако и за командну одговорност, те су им се на терет стављале квалификације учешћа у удруженим злочиначким подухватима над Бошњацима и Хрватима, док на другој страни Хашки суд није никог оптужио за удружени злочиначки подухват, већ само девет Бошњака и 28 Хрвата појединачно.

Предсједник Српске је истакао да је од укупно 207,5 година затвора досуђених Хрватима и Бошњацима, само 50,5 година казне затвора изречено за злочине над Србима, што чини 5,2 одсто од укупно изречених казни затвора, не рачунајући доживотне казне затвора.

Хашки трибунал изрекао је данас првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу, осудивши га на казну доживотног затвора.