latinica  ћирилица
22/11/2017 |  18:29 | Аутор: РТРС

"Срби у ФБиХ дискриминисани, неопходно удружење повратника"

Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар "Одржив повратак" Миле Марчета рекао је данас Срни да је српски народ у Федерацији БиХ дискриминисан у свим битним сегментима живота, те да је то посљедица лоших уставних рјешења и непоштовања законских норми због чега је потребно основати удружење повратника Срба на нивоу ФБиХ.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

- Сматрамо да је потребно да се оснује удружење повратника Срба на нивоу ФБиХ, које ће координисати са представницима Срба из свих кантона и заједно остваривати своја права - поручио је Марчета.

Марчета је након округлог стола "22 године Дејтона – уставно-правни положај Срба у ФБиХ" изјавио да су у ФБиХ дискриминацији изложени и припадници других народа тамо гдје су малобројни, као и припадници свих националних мањина.

- Захтијевамо од представника политичких партија који су изабрани у институције законодавне власти на свим нивоима у БиХ да покрену промјене устава и других закона, којима су угрожена грађанска и колективна права појединаца - рекао је Марчета.

Он је додао да су учесници округлог стола у Дрвару тражили да се повратницима у ФБиХ, након 20 година повратка, пружи шанса за опстанак на овим просторима.

Округли сто организовало је Удружење "Одржив повратак" због тешког положаја Срба у ФБиХ, с циљем рјешавања како политичких тако и егзистенцијалних проблема.

Извор: СРНА