latinica  ћирилица
22/11/2017 |  18:47 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Странке у ФБиХ подржале пресуду генералу Младићу

Политичке странке у ФБиХ поздравиле су хашку пресуду генералу Ратку Младићу.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Социјалдемократска партија БиХ сматра да је пресуда генералу Ратку Младићу "представља одређену и закашњелу сатисфакцију жртвама. Једнако тако, сматрамо да пресуда Младићу не смије бити повод за било какву острашћеност, подизање тензија и поновно одбијање суочавања са, по ко зна који пут, судски утврђеном истином".

У СДП-у сматрају да је у овом тренутку потребно "истакнути истину да је БиХ далеко од остварења циља креирања праведног друштва и елиминације посљедица почињених злочина". Та странка се нада да ће "пресуда Младићу послужити барем као опомена, надати се и као прекретница, које ће допринијети да ретроградне ратне политике коначно буду одбачене, на домаћој политичкој сцени, али и у сусједству".

Странка демократске акције сматра да посао Хашког трибунала мора да настави Суд БиХ, тако да свако ко је починио ратни злочин треба да дође пред лице правде. У саопштењу је оцијењено да је "Хашки трибунал у досадашњем раду утврдио истину о догађајима у БиХ од 1992. до 1995. године".

У СДА очекују да пресуда генералу Ратку Младићу "треба да коначно доведе до суочавања са истином као кључне тачке у процесу обнове повјерења у БиХ и региону".

СББ БиХ поздравио је пресуду генералу Ратку Младићу. Чланство СББ-а, на челу с предсједником Фахрудином Радончићем, сматра да је "свака казна за Младића преблага, с обзиром на стотине хиљада његових жртава, укључујући породице убијених, али, како кажу, мир проналазе у спознаји да Младић више никада неће осјетити благодати слободе".

СББ изражава разочарење што Трибунал, уз изузеће судије Орија, није осудио Младића и за геноцид у Власеници, Приједору, Фочи и другим општинама у БиХ.

Извор: Агенције