latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:33 ⇒ 23/11/2017 | 12:55 | Аутор: РТРС

Додик: Ако би било одвојено Косово, шта са Српском?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да би, ако се у Србији покрене дефинитивно одлучивање о Косову и Метохији, на дневни ред требало ставити и питање Српске.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Додик је напоменуо да то каже хипотетички и истакао да је званични став Српске да не признаје самопроглашено Косово и поштује територијални интегритет Србије.

Он је навео да званичници Српске од почетка прате Србију по питању Косова, да поштују њен став у вези са територијалним интегритетом и да се Република Српска у том погледу понаша досљедно.

- Мислимо да је немогуће готово два идентична случаја у непосредној близини, како то жели Запад, различито посматрати и говорити о Косову да може да буде независно, а да Република Српска не може. Позиција Запада је од самог почетка била управо та да онемогући било какво позивање на идентичне услове. О статусу Приштине и Косова одлучује Србија, чији став у вези са територијалним интегритетом ми поштујемо и зато смо иза става Србије везано за све те одлуке - рекао је Додик за Спутњик.

Одговарајући на питање у вези са цртањем мапа на Балкану пред камерама, које је изазвало много реаговања, Додик је рекао да му је било постављено хипотетичко питање које би подразумијевало дугорочна рјешења.

- Оно што сам рекао може се сматрати неким мојим мишљењем, односно, као мој хипотетички одговор на хипотетичко питање. Ништа више. Може то сада да употребљава и злоупотребљава ко како хоће. Има различитих мишљења о свему, а званични став је оно што је јавно и оно што се поштује - рекао је Додик.

Он истиче да није кључно питање Косова, већ Републике Српске које је хтио да апострофира.

- Немогуће је разговарати о томе да неко одвоји Косово, а да Република Српска остане у БиХ. То је основна порука и те моје карте и тог мог става. Према томе, на хипотетичко питање - шта ако буде одвојено Косово, ако је то уопште могуће, ако је то констелација односа, онда је нама питање - шта са Републиком Српском? И то је кључно питање. Наравно, и даље тако мислим - рекао је Додик.

Додик каже да упорно отвара питање Републике Српске, јер је она незадовољна и сматра да су јој безочно отимали њено право и надлежности, те подсјећа да су Срби прихватили Дејтонски споразум, који је потом насиљем промијењен, као и уставни поредак БиХ.

- Република Српска има право да каже, као страна-потписница Дејтонског споразума и страна за било какве договоре у оквиру БиХ, да је грубо притиснута, малтретирана као република и да, супротстављајући се низу мјера високог представника, није успјела да заустави та срамна отимања њених надлежности - нагласио је Додик и поручио да Срби не мисле да живе у таквој БиХ.

Он истиче да Република Српска може да остане у БиХ само под условом да у овој земљи буде враћен уставни поредак који данас не постоји.

- Уставни поредак БиХ срушен је насиљем високих представника, прије свега - рекао је Додик.

Извор: СРНА