latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:11 | Аутор: РТРС

Раст прихода од 3,3 до 4,1 одсто у наредне три године

Пројектоване стопе раста прихода од индиректних пореза у БиХ за наредну годину су 3,3 одсто, у 2019. 3,5 одсто, а у 2020. години 4,1 одсто, наводи се у билтену Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Пројекција прихода у наведеном периоду заснована је на пројектованим релевантним макроекономским показатељима, историјској сезонској шеми наплате и пројекцијама појединих категорија прихода за ову годину, те ефектима измјена политика у области царина и акциза на дуванске прерађевине.

Највећи генератор суфицита прихода од индиректних пореза у периоду за које је рађена пројекција је ПДВ, с обзиром на његов знатан удио у приходима, те планираним стабилним стопама раста. Пројекције ПДВ-а прате кретање макроекономских агрегата.

Планирани раст економије и увоза требало би генерисати и раст ПДВ на увоз, а тиме и бруто ПДВ-а.

Очекује се и постепени раст поврата ПДВ-а, поготово с обзиром на планирани раст увоза, извоза и инвестиција.

Када је ријеч о пројекцији прихода од акциза на дуван, у билтену се наводи да ће у наредној години пореска конкурентност БиХ у односу на регион ослабити због повећања пореског оптерећења и поскупљења цигарета и дувана.

Због чињенице да ће у овој години Хрватска завршити процес хармонизације цијена, свако наредно повећање акциза у БиХ смањује цјеновну атрактивност цигарета из БиХ за хрватске грађане у пограничним зонама.

Исто тако, екстерна потражња за дуванским прерађевинама је дијелом индиректно генерисана пореском конкурентношћу БиХ у сфери деривата нафте.

Евентуални раст цијена деривата нафте, изазван растом цијена нафте на свјетском тржишту и/или повећањем акциза, ослабиће атрактивност БиХ за пограничне и сезонске шопинге или као транзитне земље, што се индиректно одражава и на куповину цигарета, дувана и остале робе широке потрошње.

У таквим околностима, раст специфичне акцизе у складу са Законом о акцизама и у наредним годинама вршиће снажан притисак на потрошаче да мигрирају са регуларног на црно тржиште дуванских прерађевина и очекује се даље смањење регуларне потрошње због раста пореског оптерећења.

Стопе раста прихода од акциза и путарине би у наредне три године требало да се крећу у складу са растом економије и потрошње.

Пројекције царина су израђене у складу са планираним стопама раста увоза и структуром увоза према земљама поријекла.

Извор: Срна