latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:11 | Аутор: РТРС

Руски милијардер под истрагом због утаје пореза

Руски посланик и милијардер Сулејман Керимов налази се под истрагом у Француској под сумњом да је починио кривично дјело утаје пореза, пренијели су француски медији.
Сулејман Керимов - Фото: Screenshot
Сулејман КеримовФото: Screenshot

Керимов, који је један од најбогатијих Руса, приведен је у понедјељак навече у Ници.

Руске власти су позвале француског дипломату у Москви како би протестовале против привођења руског милијардера, који је у међувремену под строгим условима пуштен на слободу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће Москва уложити максималне напоре како би одбранила правне интересе Керимова.

"Нарочито је важно то што Керимов посједује пасош Русије, са којим је ушао у Француску", рекао је Песков и додао да руски посланик има дипломатски имунитет, који званичнике из иностранства ставља изнад закона земље у којој раде.

Руска државна телевизија "Русија 24" пренијела је да је Керимов негирао било какве преступе.

Разлог притварања Керимова није званично објављен, али је један званичник за АФП рекао да је руски милијардер оптужен за вишемилионску утају пореза након куповине некретнина на француској ривијери.

Кауција за пуштање Керимова из притвора износила је пет милиона евра.

Керимов је пуштен под строгим условима, а један од услова је и то да преда пасош властима.

Руски милијардер је сенатор у Савјету Федерације Русије, његова породица је власник фирме за производњу злата "Полијус", а до прошле године је био власник Фудбалског клуба "Анжи" из Махачкале.

Извор: Срна