latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:13 | Аутор: РТРС

Лукић: Рад Хашког трибунала увелико је споран

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је данас Срни да је укупан рад Хашког трибунала у пољу међународног кривичног права, гледајући принципе те области права, увелико споран.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је напоменуо да се то нарочито односи на неразумно ширења примјене командне одговорности као врсте објективне одговорности и на стварање концепта удруженог злочиначког подухвата који све до такозване јуриспруденције овог трибунала у овом облику нису постојали.

Он је истакао да ће о њима будућност и историја, правна теорија и правна наука, те пракса сталног међународног кривичног трибунала да дају ријеч.

"Очекујем да ће да буде прилично критичких замерки и да ови концепти неће да буду широко прихваћени у будућности. Или, тачније, они ће да важе за `мале народе` који не слушају у довољној мјери `велике народе`, док неће да важе за `велике народе` и `господаре глобализације`", рекао је овај правни експерт и учесник преговора у Дејтону.

Лукић је нагласио да су управо ова два концепта довела до овакве пресуде генералу Ратку Младићу, односно доживотне казне затвора.

"Може да се каже да је ово само судски епилог настојања великих сила да противправно растроје бившу Југославију - они који су је политички и државно разарали награђени су и нису кажњавани за кршење хуманитарног права и ратне злочине, те злочине против човечности, док су они који су Југославију бранили кажњени", појаснио је он.

Цијелу игру, истакао је Лукић, водили су и у једном и у другом случају исти велику играчи на међународној сцени.

"Њих нико неће кривично прогонити, нити кажњавати због злочина против мира", констатовао је професор права.

Он је навео да казна доживотног затвора за генерала Младића у контексту досадашњег дјеловања Хашког трибунала није изненађујућа ако се у обзир узму раније казне изречене пред овим судом, а то потврђују и изјаве грађана који здраворазумски мисле.

Када је у питању општа политика међународне заједнице у односу на Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, Лукић је рекао да остаје горак утисак неједнакости пред "правом" овог трибунала Срба, Хрвата и Бошњака, на штету Срба.

"Политика гоњења тужилаштва била је да већином гони Србе, а штеди Хрвате, а поготову Бошњаке и Албанце, а политика кажњавања судских већа Трибунала била је да кажњава Србе најтежим казнама", оцијенио је он.

Према његовим ријечима, за иста дјела, Хашко тужилаштво и Хашки трибунал одређивали су битно другачије правне квалификације, опет на штету Срба.

"Отуда и утисак међу Србима да је то био трибунал за кажњавање Срба зато што су покушали да спасу Југославију, потом и да се заштите од новог погрома у Хрватској и БиХ", напоменуо је он.

За сво то вријеме, подсјетио је Лукић, Срби су у Србији заштитили, осим спорадичних ексцеса, држављане Србије који су припадници других нација и националних мањина.

"Мислим да следе различите манипулације овом пресудом, иако она, чак и на темељу спорних принципа и праксе Хашког трибунала, утврђује само индивидуалну одговорност", рекао је Лукић.

Извор: Срна