latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:38 | Аутор: РТРС

Због чега није добро да једете сами?

Самаца је на свијету све више. Осим што немају ништа бољи сексуални живот од оних у везама, према резултатима низа рецентних истраживања, код самца постоји још један велики проблем - исхрана.
Исхрана (Фото: Thinkstock) -
Исхрана (Фото: Thinkstock)

Наиме, код мушкараца који се хране сами изгледи за развој гојазности већи су за 45 одсто. Исто је у са високим крвним притиском и повећаним нивоом холестерола, показало је истраживање сеулског универзитета Донгук.

Посљедице таквих навика у исхрани показале су се негативнима како за мушкарце, тако и за жене, али су ипак горе по мушки род.

У студији је учествовало 7.725 мушкараца, којима је постављено питање колико често једу сами. Установљено је да навике у исхрани представљају опасност за здравље оних који једу сами више од два пута дневно.

Јужнокорејски су научници установили и да се већином радило о самцима који су често прескакали оброке. Код њих се најчешће развила абдоменална гојазност коју карактеришу наслаге масног ткива у предјелу стомака.

Истраживање, чији резултати су објављени у часопису "Obesity Research and Clinical Practice", показало је да се код мушкараца који једу сами у 64 одсто случајева развија метаболички синдром - група метаболичких поремећаја који се манифестују као инсулинска резистенција, накупљање масног ткива у подручју стомака, висок ниво холестерола и повишен крвни притисак.

Студија је показала да је код жена које редовно једу саме развој метаболичког синдрома већи за 29 одсто.

Извор: Б92, Независне