latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

Откривено како је куга стигла у Европу

Номади евроазијских степа донијели су кугу у Европу прије 4.800 година, између краја неолита и почетка бронзаног доба, наводи се у студији објављеној у научном часопису Карент бајолоџи (Current Biology).
Куга (Фото: wikia.com) -
Куга (Фото: wikia.com)

Узорци бактерије пронађени су у зубима и костима људи који су живелу у том периоду, рекли су научници који су анализирали геном бактерије одговорне за кугу.

Анализа древног облика куге би могла да омогући боље разумијевање еволуције те болести која је касније постала опаснија.

Научници су анализирали око 500 зуба и кости пронађене у Њемачкој, Русији, Мађарској, Хрватској, Литванији, Естонији и Летонији у циљу проналаска трагова бактерије Јерсинија пестис, одговорне за кугу.

Та заразна бактерија изазвала је велике пандемије током историје, међу којима је позната "црна смрт" која је у 15. вијеку убила око 30 милиона људи, што је тада представљало скоро половину европског становништва.

Куга је болест глодара, а шире је буве. Људи најчешће бивају инфицирани када их уједе заражена бува, а болест се манифестује отицањем лимфних чворова и понекад упалом плућа.

Према здравственим званичницима, отечени лимфни чворови лијече се антибиотицима, али упала плућа може да убије пацијента у року од 24 сата уколико се одмах не предузме лијечење.

Због брзог ширења и велике смртности, бактерија куге може да буде и оружје у евентуалном биолошком рату.

Извор: Бета