latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:52 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Шамац - У процесу закупа обрадивог земљишта 52 корисника

На подручју Шамца 50 привредних субјеката из области пољопривреде и регистрованих пољопривредних газдинстава ушло је у процес склапања уговора са Министарством пољоривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о закупу државног пољопривредног земљишта на 12 година.
Шамац - пољопривреда - Фото: СРНА
Шамац - пољопривредаФото: СРНА

Према ријечима начелника општинског Одјељења за привреду Светозара Евђића, тај процес ће бити завршен у наредних седам дана.

"На сједници Скупштине општине још два уговора треба да добију сагласност чиме би укупно 52 регистрована пољоприврдна газдинства добила земљиште у својини Републике Српске у закуп на 12 година", каже Евђић.

Он је подсјетио да је општина на основу јавног позива кренула у процес додјеле 720 хектара пољопривредног земљишта, те да им по овом позиву остаје 152 хектара за надметање лицитацијом пошто у првом позиву није било заинтересованих или су апликације биле неуредне, те су одбијене.

Евђић подсјећа да је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде упућен текст јавног позива и приједлог одлуке на сагласност, те очекује да ће сљедеће седмице добити позитиван одговор.

"Ако имамо податак да је 101 апликант био заинтересован за додјелу земљишта и да ћемо у овом позиву имати 52 уговора кроз лицитацију, имаћемо и нових 15-20, долазимо до цифре од 70 пољопривредних газдинстава који ће од 101 апликанта добити пољопривредно земљиште у својини Српске у закуп", наглашава Евђић.

Он подсјећа да на подручју општине Шамца остаје више од 400 хектара државног пољопривредног земљишта.

Извор: Срна