latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Сусрети позоришта у Брчком - Гран-при београдском Звездара театру

Гран-при награду 34. Сусрета позоришта Брчко дистрикта једногласном одлуком жирија добила је представа "Хипноза једне љубави", аутора и редитеља Душана Ковачевића у продукцији Звездара театра из Београда, а гран при Сусрета за најбољу женску улогу освојила је Аница Добра за улогу Мајка Соје у тој представи.
Брчко, сусрети позоришта - прес - Фото: СРНА
Брчко, сусрети позоришта - пресФото: СРНА

Гран при за најбољу мушку улогу отишао је у руке Борка Перића за улогу Вјеркослава Краља у представи "Устав Републике Хрватске", аутора Анте Томића и Рајка Грлића у продукцији Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба.

Када је ријеч о наградама позориштима из БиХ, награду за најбољу представу у цјелини "Златну статуу Вијећнице и града Брчко" добила је представа "Моја фабрика", аутора Селведина Авдића у продукцији Босанског народног позоришта Зеница.

Представа "Моја фабрика" однијела је и награде за сценографију коју је добила Сабина Трнка, те за најбољу режију коју је добила Селма Спахић.

Награда за најбољу младу глумицу припала је Јелени Кордић Курет, за музику Звонимиру Дусперу Дусу, а за костим Мирјани Загорец за представу "Представа Хамлета у Мрдуша Доња", аутора Иве Брешана у продукцији Хрватског народног казалишта Мостар.

Ова представа добила је и награду публике за најбољу мушку улогу, коју је освојио Робер Пехар тумачећи лик учитеља.

Награду за најбољи драмски текст освојио је Борис Лалић за представу "Мирна Босна" у продукцији Камерног театра 55 Сарајево, а ова представа је освојила и награде за најбољег младог глумца коју је добио Давор Голубовић за улогу Бокија Алексића, као и за најбољу женску улогу коју је добила Гордана Бобан за лик Алексе Алексић.

Представа "Мирна Босна" освојила је и награду жирија публике као најбоља представа у цјелини.

Награда за најбољу мушку улогу међу позориштима у БиХ припала је Александру Сексану за улогу Едина у представи "Све се некако преживи осим смрти", аутора Љубице Остојић у продукцији Народног позоришта Сарајево.

Награду жирија публике за најбољу женску улогу добила је Слађана Зрнић за улогу Лепосаве Лепе Пекарке у представи "Сабирни центар", аутора Душана Ковачевића, у продукцији Народног позоришта Републике Српске Бањалука и Позоришта Приједор.

Стручни жири овогодишњих сусрета чинили су драмски писац Алмир Имширевић и глумице Љиљана Благојевић и Ања Шоваговић.

Љиљана Благојевић, коментаришући овогодишње сусрете, истакла је да се не виде неке драстичне разлике између представа из БиХ и региона, апелујући да позоришта да што више изводе домаће драмске писце "јер се зна да духовну вертикалу једног народа чини језик и култура".

Чланови жирија публике ове године су били Зоран Тошић, Шефко Калопер, Бранко Бркић и Анел Шувалић.

Извор: Срна