latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:05 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Иванић: БиХ ће постати Мостар; Бошњаци сами славе 25. новембар

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас да 25. новембар није усуглашен на нивоу БиХ и не може бити третиран као празник БиХ.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

Истакао је да је 20 година познат његов став о 25. новембру, те да га не обиљежава као празник.

"То је још један од начина да се на силу, без уважавања туђег мишљења, покушава оно што се мисли у једном дијелу БиХ, наметнути цијелој БиХ, што није БиХ. Она је оно што се ми договоримо. Увијек сам вјеровао да је могуће подстићи договор да и 21. и 25. новембар буду празници. Људи немају спремности да уопште о томе рационално разговарају", рекао је Иванић у Бањалуци.

Истакао је да БиХ јесте у застоју о чему свједочи и то што још нису комплетирани одговори на упитник Европске комисије јер кључни људи који би требало да на томе раде, о томе не разговарају.

"У фебруару смо чули да су одговори припремљени, само их треба спојити. Спајају се девет мјесеци, али никако да се то заврши. А тек треба да почну да се баве с око 220 'проблематичних' одговора о којима нема сагласности", рекао је Иванић истичући да се показује да засад механизам координације не функционише.

Када су у питању односи између бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ, поновио је да "одавно већ не постоји привидни склад који је постојао између бошњачких и хрватских политичких лидера и да ће у наредном периоду БиХ бити врло озбиљно оптерећена тим сукобом".

"Ако се нешто не догоди, а прије свега веће разумијевање, промјена Изборног закона, цијела БиХ може постати Мостар", закључио је Иванић.

Бошњачки политичари сами ће ове године обиљежавати 25. новембар који су прогласили даном државности БиХ.

За разлику од ранијих година, када су овај датум игнорисали само српски политичари, од ове године придружиће им се и хрватски политички представници.

Иако је званично одустан у иностранству, хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић потврдио је да ове године не жели да присуствује обиљежавању тог датума, јер је бошњачки члан Бакир Изетбеговић једнострано на себе преузео улогу организатора свечаног пријема поводом 25. новембра.

Осим Човића, обиљежавању неће присуствати ни остали представници Хрвата у БиХ, најављује предсједник Главног вијећа ХНС - а Божо Лјубић

Извор: Агенције