latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:05 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Инвалиди Српске траже повећање накнада за пет одсто

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је данас да се захтјев ове групације лица у вези са буџетом Српске за наредну годину односи на повећање личне инвалиднине од пет одсто.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Од остатка средстава са буџетског гранта за исплате личних инвалиднина увијек остане дио и сматрамо да се из тога могу повећати инвалиднине за два одсто, те да се се буџетом планира још три одсто", рекао је Врховац новинарима након консултација са представницима Владе Републике Српске о преднацрту буџета за наредну годину и преднацрту економских реформи за период 2018-2020. година.

Он је додао да су на састанку добили увјеравања да ће ти захтјеви бити разматрани, са нагласком да је "тих три одсто упитно".

Врховац је навео и да се разговарало о питањима бањског лијечења, као и да се за 300 ратних војних инвалида обезбиједи помоћ у виду самозапошљавања у износу од 2.500 КМ по кориснику.

Предсједник Организације ампутираца УДАС-а Жељко Волаш рекао је да су главни захтјеви изнесени на консултацијама - остваривање права на ортопедска помагала и бањску рехабилитацију за ратне војне инвалиде ампутирце, што ће се рјешавати посредством Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

У току су консултације представника Владе Српске са представницима Републичке организације породица заробљених и погинуких бораца и несталих цивила.

Консултације су данас обављене са представницима Савеза општина и градова Српске, удружења која окупљају пољопривреднике и Борачке организације Републике Српске.

Извор: Срна