latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:10 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Ђокић: Инстутуционална подршка инвестицијама

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Српска мјесто гдје се може инвестирати и гдје сваки инвеститор има видљиву и снажну подршку Републике и свих њених институција.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да у Српској сваки инвеститор има заштиту да може потпуно нормално функционисати и пословати, те несметано без ограничења управљати са добити коју оствари.

"Сви који су до сада инвестирали у Републику Српску могли су и да остваре добит, односно да зараде", рекао је Ђокић новинарима након отварања првог Међународног сајма некретнина и инвестиција "Бањалука 2017" /БЛИРЕ/.

Он је навео да Република Српска све више постаје мјесто које се у међународним оквирима представља као подручје које је стабилно и отворено за инвестиције и мјесто гдје инвеститори долазе.

Ђокић је истакао да су привредне манифестацији попут сајма у Бањалуци и већим градовима - Београду, Загребу, Москви, Ници прилика да се на најбољи начин представе потенцијали Српске у сектору инвестиција, посебно у области некретнина.

Он је додао да је важна компонента овог сајма и промоција активности у сектору енергетске ефикасности, истичући да Српска сада чини прве кораке у тој области.

Ђокић је увјерен да ће овај сајам допринијети бољем разумијевању укупних економских прилика у Републици Српској, као мјесту, гдје се може и гдје је пожељно инвестирати.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић рекао је да је сајам прилика да се област некретнина у значајној мјери унаприједи, односно да се дође до нових инвестиција у овој области.

Он је истакао да је БиХ у претходној години забиљежила пад када је ријеч о укупним инвестицијама, додавши да то биљежи читав регион, те да је један од разлога за пад инвестиција политичка нестабилност.

Клокић је навео да Министарство за економске односе и регионалну сарадњу учествује на овом сајму и да ће подржати његово одржавање и наредне године.

Организатор Сајма Предраг Тешић навео је да се на првом Међународном сајму некретнина и инвестиција у Бањалуци кроз штандове представља 50 правних субјеката, док је учешће на панелима најавило преко 100 правних субјеката.

Тешић је рекао да је ово први сајам овакве врсте у БиХ и да је циљ привлачење страних инвестиција.

Он је одржавање другог Међународног сајма некретнина и инвестиција у Бањалуци најавио за наредну годину од 4. до 6. септембра, истичући да су већ успостављени контакти са Европском мрежом предузетништва.

Представник Удружења за некретнине из Србије Славиша Пешић оцијенио је да сајмови некретнина имају велики значај за привреду сваке државе, јер омогућавају привлачење нових и представљање постојећих инвестиција.

Отварању првог Међународног сајма некретнина у Бањалуци присуствовала је и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, као и представници привредног и друштвеног живота Републике Српске и региона.

Сајам ће бити отворен до недјеље, 26. новембра.

Извор: Срна