latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:25 | Аутор: РТРС

Дачић: Трибунал створен само да би осудио Србе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Хашки трибунал створен само да би осудио Србе, те да је пресуда генералу Ратку Младићу била очекивана, јер потврђује политику тог суда и западних земаља према Балкану током посљедњих 25 година.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Нема никакве сумње да Ратко Младић треба да буде осуђен за масакре у Сребреници. Али шта се дешава са хиљадама Срба који су били убијени током рата. Није могуће да нема никога осуђеног за то у Хагу. Овај суд је створен само како би осудио Србе", рекао је Дачић за аргентински лист "Ла национ", преноси Министарство спољних послова Србије.

Он је истакао да Србија никада није била против судског процеса оптуженима, али да Хашки трибунал, који завршава свој рад у децембру, није испунио циљ да донесе мир народима који су патили током сукоба.

"Само је служио за жалбе против Србије. Прије рата, у Хрватској је живјело 560.000 Срба, а данас живи 180.000. Шта се десило са преосталима? Били су протјерани или убијени. У Сарајеву је било 150.000 Срба, данас их има мање од 10.000. У Приштини је било више од 40.000 Срба, данас их је мање од 1.000", навео је Дачић.

Он је напоменуо да су пар недјеља прије Сребренице, Бошњаци убили хиљаде Срба и упитао гдје су кривци за те масакре.

Говорећи о сутуацији на Балкану, Дачић је истакао да односи међу народима на Балкану треба да се заснивају на заједничким интересима.

"Хе може постојати стабилан однос док се тражи ко је више или мање крив. Скоро 20 година после рата ми још о томе дискутујемо. У будућности се надамо стварању једне заједничке економске зоне, међутим, још смо далеко од тога", рекао је он.

На питање да ли је Србија спремна да призна независност /самопроглашеног/ Косова, Дачић је рекао да је ријеч о унилатералном проглашењу независности, да Београд жели да разговара са Приштином, али да постоје препреке за то.

"Проглашење независности Косова је био унилатералан чин, као што је и Каталоније. Из тог разлога има толико земаља, као Аргентина, које не признају ово једнострано проглашење. Желимо разговор, међутим, ове врсте унилатералних проглашења препрека су за било какво зближавање", истакао је Дачић.

Говорећи о односима са Русијом у контексту тежњи Србије да постане дио ЕУ, Дачић је рекао да Србија не сматра да њено пријатељство са Русијом искључује њену жељу да буде дио ЕУ.

Извор: СРНА