latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:40 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Бошњаци сами славе 25. новембар

Бошњачки политичари сами ће ове године обиљежавати 25. новембар који су прогласили даном државности БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

За разлику од ранијих година, када су овај датум игнорисали само српски политичари, од ове године придружиће им се и хрватски политички представници. Иако је званично одустан у иностранству, хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић потврдио је да ове године не жели да присуствује обиљежавању тог датума, јер је бошњачки члан Бакир Изетбеговић једнострано на себе преузео улогу организатора свечаног пријема поводом 25. новембра.

Осим Човића, обиљежавању неће присуствати ни остали представници Хрвата у БиХ, најављује предсједник Главног вијећа ХНС  - а Божо Љубић

"Мислим да нема довољно политичких услова у БиХ да бисмо се придружили обиљежавању дана државности, посебно што је све то организовано једнострано. Ми у БиХ требамо доћи до тог степена да можемо одредити празник који ћемо славити као државност БиХ. Све док до тога не дођемо бићемо стално у неким контроверзама по том питању" оцијенио је Љубић.

Истовремено, српски политичари оцјењују да се обиљежавањем 25. новембра, и то пријемима у заједничким институцијама, крши Устав БиХ, јер законом нису дефинисани празници на заједничком нивоу.

"Закона о празницима на нивоу БиХ нема - и сасвим је јасно да обиљежавање 25. новембра и сазивање пријема у Предсједништву БиХ нема уставно, нити законско утемељење – рекао је потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

И шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту Српске, Радован Вишковић, истиче да бошњачки политичари својим поступцима, међу којима је и обиљежавање 25. новембра, доприносе да БиХ што прије нестане.

"Није поштено, уставно, нити законски да неко слави празник из прошлости којег смо се сви одрекли деведесетих година прошлог вијека. Бошњаци нелегално славе 25. новембар и за тако нешто, нажалост, троше заједничка новчана средства - каже Вишковић.

Без обзира на то што неће присуствовати обиљежавању 25. новембра предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић, примио је честитку од америчког председника Доналда Трампа.

Извор: Блиц