latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Београд- Разговарано о унапређењу сарадње у области безбједности и одбране

Чланови Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове истакли су данас у разговору са делегацијом руског Савјета Федерације да Србија чврсто брани позицију војне неутралности и настоји да сарађује са свим безбједносним организацијама с циљем заштите националне безбједности.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Током састанка у Београду било је ријечи о унапређењу сарадње у области безбједности и одбране, саопштено је из Скупштине Србије.

Члан скупштинског Одбора Милован Дрецун рекао је да се Србија тренутно суочава са изазовима на спољашњем и унутрашњем плану, попут увођења санкција Русији и затварању Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који је имао значајну улогу у спасавању људи током поплава 2014. године.

Дрецун каже да са друге стране постоји условљавање Србије чланством у ЕУ да призна независност Косова, те да је од великог значаја подршка Русије у Уједињеним нацијама по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Он је поновио да Србија има принципијелни став по питању стратешког партнерства са Русијом и да неће уводити санкције Руској Федерацији.

"Унапређење војне сарадње између две земље може допринети интензивирање сарадње између два парламента", рекао је Дрецун.

Он је навео да се Србија суочава са глобалним безбједносним изазовима, као што је међународни тероризам и екстремизам и да недвосмислено пружа отпор и бори се против свих облика криминала.

Замјеник предсједника Комитета за међународне послове Савјета Федерације Андреј Климов нагласио је да је став Русије по питању непризнавања независности Косова непромјенљив, као и да Москва поштује европски пут Србије.

Климов се сагласио са Дрецуном да је питање међународног тероризма једно од највећих безбједносних изазова данашњице и да треба сарађивати у тој борби.

Он је информисао чланове Одбора да је Савјет Федерације основао Комисију за заштиту државног суверенитета и спречавање мијешања у унутрашње послове Руске Федерације, с циљем одбране и заштите националног суверенитета.

У том смислу, Климов је предложио формирање радне групе Скупштине Србије и успостављање сарадње са Комисијом, чиме би се на парламентарном нивоу радило на рјешавању безбједносних изазова.

Извор: Срна