latinica  ћирилица
24/11/2017 |  17:39 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

СМ: Утврђене Измјене и допуне Закона о раду

Савјет министара утврдио је, и упутиће у парламентарну процедуру, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ, са корекцијама усвојеним на сједници.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Измјенама и допунама Закона о раду постојећа рјешења усклађују се са праксом и међународним принципима у овој области, саопштено је из Савјета министара.

"Допунама је, између осталог, омогућено да право на скраћено радно вријеме има један од родитеља дјетета са психофизичким сметњама", наведено је у саопштењу.

Истовремено су пооштрене новчане казне за послодавце у случају кршења закона о раду.

Дефинисана је и обавеза вођења евиденције запослених у органима управе и институцијама са јавним овлаштењима и усаглашени и уједначени услови за кориштење годишњег одмора за све запослене у институцијама БиХ.

Савјет министара утврдио је приједлог споразума о сарадњи између Савјета министара и Владе Србије у процесу приступања ЕУ.

На овај начин БиХ и Србија интензивирају политички дијалог и сарадњу усмјерену ка интеграцији у ЕУ у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ, те тако јачају сарадњу у региону.

Уз јачање сталног политичког дијалога о билатералним и мултилатералним питањима, овим споразумом унапређује се и оперативна сарадња надлежних тијела двије земље, усмјерена на интеграцију у ЕУ.

БиХ и Србија овим споразумом истовремено подстичу међусобно унапређење економске и трговинске сарадње у оквиру зоне слободне трговине. Закључивање овог билатералног споразума допринијеће даљем развоју односа између ЕУ и БиХ, саопштено је из Савјета.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника из БиХ предложен је министар иностраних послова.

УТВРЂЕН СПОРАЗУМ О ГРАНТУ ЗА ИЗГРАДЊУ МОСТА У ГРАДИШЦИ

Савјет министара утврдио је данас приједлог споразума између БиХ и Европске инвестиционе банке о инвестиционом гранту вриједном 6,8 милиона евра за изградњу моста на Сави у Градишци.
Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу прцедуру, а за потписника предложен је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, саопштено је из Савјета министара.

Пројекат изградње моста у Градишци у једнаким омјерима финансирају БиХ и Хрватска, с тим да поступак избора извођача радова спроводи хрватска страна, а надзора БиХ.

Савјет министара прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке и Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" на изградњу ауто-пута Бањалука-Добој Б, вриједног 47 милиона евра.

Траса ауто-пута Бањалука-Добој дуга је 72 километра и паралелна је са Коридором 10 у Хрватској, те се спаја са Коридором "Пет це".

У саопштењу се наводи да ће ауто-пут Бањалука-Добој унаприједити саобраћајне капацитете и увезати западне и источне дијелове Републике Српске, те пружити боље услуге возачима.

Савјет министара одредио је делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о сагласности на увећање зајма за 10 милиона евра и прихватању увећања обавеза по Уговору о гаранцији између БиХ и Европске банке за обнову и развој за изградњу ауто-пута Бањалука-Добој, фаза 1.

Ова средства биће утрошена за завршетак изградње ауто-пута Бањалука-Добој, дионица Прњавор-Добој, дужине 36,6 километара, укључујући 22,6 километра локалних путева.

Прихваћена је и иницијатива Министарства финансија и трезора и одређена делегација за вођење преговора ради закључивања уговора о гаранцији, који се односи на Уговор између БиХ и Европске банке за обнову и развој о зајму за Пројекат Коридор "Пет це" у Републици Српској, дио 1.

Ријеч је о гаранцији за зајам вриједан 70 милиона евра са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс периода за Јавно предузеће "Ауто-путеви Републике Српске".

Средства су намијењена за изградњу главне трасе ауто-пута на Коридору "Пет це" од петље Јоховац до петље Руданка и дионице ауто-пута од 6,1 километар између те двије петље, плус прилазни пут са двије траке дужине око један километар за повезивање са постојећим магистралним путем, укључујући и прелаз преко ријеке Босне.

Размотрен је и приједлог за закључивање меморандума о разумијевању између Савјета министара и Европске банке за обнову и развој, који се односи на сарадњу у пружању подршке иницијативи за инвестициону климу и управљање за БиХ.

Приједлог меморандума биће упућен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Меморандумом се креира оквир сарадње између Европске банке за обнову и развој и БиХ ради побољшања развоја приватног сектора, јачања инвестиционе климе и промовисања доброг управљања успостављањем Инвестиционог савјета уз подршку ове банке.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог меморандума о разумијевању о трговинској промоцији и економској кооперацији између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Кинеске корпорације за извоз и осигурање кредита.

Циљ је да се унаприједе међусобни односи и успостави добра основа за изградњу дугорочне свеобухватне сарадње двије земље и њихових предузећа у БиХ, Кини и трећим тржиштима.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара је донио одлуку о формирању преговарачког тијела БиХ за мирно рјешавање међународних инвестиционих спорова.

Формирањем преговарачког тијела жели се обезбиједити благовремено, координисано и ефикасно дјеловање надлежних институција у представљању и заштити интереса БиХ у поступку мирног рјешавања међународних инвестиционих спорова покренутих против БиХ.

Преговарачко тијело чине по један представник из министарстава спољне трговине и економских односа, правде, финансија, спољних послова БиХ и Правобранилаштва БиХ, уз ад хок чланове који ће бити именовани из правног лица које је проузроковало спор, ентитетских министарстава или надлежних институција ентитета, кантона или Брчко дистрикта, укључујући и надлежна правобранилаштва.

На приједлог Правобранилаштва БиХ, Савјет министара у преговарачко тијело може именовати и спољног стручњака са релевантим искуством у међународном арбитражном, односно инвестиционом праву.

Савјет министара усвојио је комбиновани пети и шести периодични извјештај БиХ о спровођењу Конвенције о правима дјетета, у којем се наводи да је од подношења посљедњег извјештаја остварен напредак у заштити дјечијих права, те да се настављају активности на даљем испуњавању препорука у овој области.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ овај ће извјештај доставити Комитету УН за права дјетета.

Савјет министара, на приједлог Министарства цивилних послова, именовао је Интерресорну радну групу за анализу стања у спортским савезима БиХ и предлагање одговарајућих рјешења за проблеме у овој области.

Извор: СРНА