latinica  ћирилица
24/11/2017 |  20:36 ⇒ 25/11/2017 | 18:17 | Аутор: РТРС

Утврђен модификовани Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама (ВИДЕО)

Савјет министара утврдио је модификовани приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, који је упућен бх парламенту. Биће то пети пут да парламентарци расправљају о овом законском рјешењу. Његова судбина и даље је неизвјесна, с обзиром да нема већине.
Савјет министара - СББ напушта функције - Фото: РТРС
Савјет министара - СББ напушта функцијеФото: РТРС

Модификованим приједлогом предвиђено је повећање путарине за 0,15 марака при чему ће се прикупљена средства користити искључиво за изградњу аутопутева и путева, те њихову реконструкцију, док се акцизе не повећавају, осим на биогорива и биотечности. Против су били министри из СДС-а.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ рекао је да модификовани приједлог није добио ни у писаном ни електронском издању.

И док је Мектић тражио да се ова тачка скине с дневног реда, његов колега Мирко Шаровић тврди да није вријеме за усвајање овог закона.

"Ни са тим измјенама тај закон за нас није прихватљив", јасан је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

С обзиром на већ познате, супротстављене ставове, неизвјесно је каква ће бити судбина овог рјешења у бх парламенту.

У СНСД-у истичу да је веома важно што су у изради модификованог приједлога учествовали ентитетски премијери, министри финансија и представници Савјета министара, што потврђује став о неопходности уважавања ставова Српске на европском путу, те да је важно да се настави инвестициони циклус.

По свему судећи, много ће зависити од СББ-а, из којег су раније стизале поруке да су против приједлога о акцизама. Ипак њихов министар Исмир Јуско данас је гласао за.

СББ је недавно и званично најавио своје повлачање из власти. У федералном парламенту потврђују да више нису дио већине и да ће наступати као конструктивна опозиција, те да очекују да ће тако поступити и посланици на бх нивоу. Све ће бити јасније 29. новембра, за када је заказана сједница Представничког дома.

Опширније погледајте у прилогу: