latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:04 ⇒ 26/11/2017 | 15:56 | Аутор: РТРС

Дачић: Низ земаља преиспитује одлуку о признању Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да очекује да се настави процес повлачења признања Косова од стране бројних земаља.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

Он је казао да је на маргинама сједнице министарског савјета земаља Франкофоније у Паризу разговарао са представницима земаља које нису признале једнострано проглашену независност КиМ и са којима су учвршћени ти ставови, али и са представницима других земаља које су спремне да преиспитају своје ставове.

"Разговарао сам са министрима низа земаља које нису признале Косово и од њих сам добио увејравања да ће остати при свом ставу. Разговарао сам и са министрима земаља које преиспитују своје ставове везано за одлуке њихових администрација које су раније признале Косово, али те информације ћемо сачувати за наше потребе да би смо онемогућили да друга страна ради у контра смјеру", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, ситуација се промијенила у корист Србије.

"Постоји велики број земаља, нарочито послије онога што се дешава у Каталонији која иде путем Косова, односно једностраних аката, и многи увиђају да Косово не може бити случај за себе, већ да то постаје један преседан на који се сада сви позивају, што може угрозити територијални интегритет низа земаља широм свијета", рекао је Дачић и додао да ће и наредних мјесеци наставити контакте о овој теми.

Међународна организација Франкофоније окупља 80 земаља - сталних и придружених чланица, а Србија у њој има статус посматрача.

Извор: Танјуг