latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:23 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Ово су јасни знаци да би требало да посјетите дерматолога

Наша кожа је склона промјенама, како због разних спољних утицаја, тако и због старења. Међутим, неке промјене на кожи могу бити знак за узбуну.
Кожа (Фото: Thinkstock) -
Кожа (Фото: Thinkstock)

Осип траје више од недјељу дана

Ако на било ком дијелу коже имате осип који вас сврби и траје више од седам дана, обвезно потражите помоћ љекара.

Црвене мрље по тијелу

Црвене мрље које се појављују на лицу и врату могу бити повезане са стресом, одређеном алергијском реакцијом или са осипом који имате. Без обзира на узрок, посјетите дерматолога, поготово ако мрље наставе да се шире.

Кожа је преосјетљива

Ако имате проблема да пронађете прави производ за његу своје коже, онда обавезно посјетите дерматолога који ће вам преписати прави производ.

Кожа је изненада пуна бубуљица

Ако одувијек имате чисту кожу, али одједном примјетите да имате пуно бубуљица, провјерите их код дерматолога. Акне као поремећај у раду лојних жљезда нису само естетски, већ су и здравствени проблем.

Акне се не побољшавају

Ако безуспјешно лијечите своје акне, питајте доктора да вам препише нову крему или лијек. Акне могу да се потпуно излијече, али само уз одговарајући третман и упорност.

Нисте сигурни је ли акна "само" акна

Можда је у питању алергија за коју сматрате да су акне или је ријеч о инфекцији коју је мало теже лијечити. Ако сумњате да је у питању нешто више од акне или производ који употребљавате за лијечење и његу не дјелује, посјетите дерматолога.

Опекотине на тијелу не пролазе

Зависно од степена оштећења, опекотине могу бити праћене бројним потенцијалним компликацијама. Међутим, ако се правилно лијече, у року од неколико дана опекотине би требало да зарасту. Ако то није случај, обвезно посјетите доктора.

Губитак косе

Необјашњиво, изненадно и изражено опадање косе може бити забрињавајуће. Ако нисте под стресом или нисте промјенили ништа у начину његе косе, а ипак је губите, немојте да чекате да постане горе. Ако сумњате да нешто није у реду, посјетите дерматолога који ће прегледом установити у чему је проблем.

Извор: Агенције