latinica  ћирилица
27/11/2017 |  15:42 | Аутор: РТРС

Како од само једног јела можете да добијете рак јетре (ВИДЕО)

Љекар Наронг Кунтикео из Тајланда покренуо је кампању у тој земљи да би спријечио људе да једу локално јело које може да их убије.

Подстакнут смртним случајевима својих пацијената, Кунтикео покушава да упозори људе на постојање огромних опасности које носи конзумирање популарног деликатеса 'кои пла' у овој земљи.

Ово јело представља јефтин оброк који се добија мљевењем сирове рибе којој се додају зачини и лимунов сок.

Кои пла је нарочито популаран у Исану, најсиромашнијој регији Тајланда. Једу га милиони људи, а доказано је да може да проузрокује рак јетре, чија је стопа у Исану бизарно велика. Наиме, рак јетре чини 50 одсто свих малигних обољења мушкараца у овој регији, док у осталим крајевима свијета тај проценат износи 10 одсто.

Кунтикео често среће људе који једу кои пла од дјетињства, а никада нису провјерили стање своје јетре. Штавише, многи уопште нису свјесни опасности, пише IFLScience.

Међутим, убиједити људе да се подвргну тестовима није лако, као што није лако увјерити их да њихово вољено јело може да их убије, или да им скрати живот за коју деценију.

Тајланђани се за сада опиру промјенама и једноставном начину заштите свог здравља - кувању рибе, чиме се доказано убијају паразити, али и уништава толико познат укус.

Извор: Б92, Express.hr