latinica  ћирилица
27/11/2017 |  16:13 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Женски центар Требиње ради на подизању седам хектара плантаже смокве (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде требињској задрузи "Смоквица" уступило је седам хектара земљишта под концесију у селу Месари код Требиња, на коме би требало да буде засађено око двије хиљаде садница смокве.
Припреме за плантаже смокве - Фото: РТРС
Припреме за плантаже смоквеФото: РТРС

Ову социјалну задругу основао је Женски центар Требиње, који окупља жене жртве породичног насиља.

У првој женској задрузи у Требињу десет жена радиће на подизању седам хектара плантаже смокве. Припремни радови већ су почели. За планирану мелиорацију тла биће потребно око 260 хиљада марака.

- То је нада за све жне жртве породичног насиља да могу саме нешто да направе и створе, да буду корисне и прихваћене,  каже Љиља Чичковић, директорка Женског центра.

Садња стабала планирана је за јесен наредне године, а први производи суве смокве и џема, који ће имати органски сертификат, на тржишту ће се појавити за четири године. Плантажа у селу Месари, са двије хиљаде засађених стабала смокве, биће, кажу, највећа у Српској и ФБиХ.

Поред активности у новооснованој задрузи, требињски Центар ове године планира почети и градњу сигурне куће, гдје ће бити смјештене жене жртве породичног насиља.