latinica  ћирилица
28/11/2017 |  20:09 ⇒ 29/11/2017 | 07:48 | Аутор: РТРС

СББ се предомислио, спремни да гласају за закон о акцизама (ВИДЕО)

Модификовани сет закона о акцизама, који је недавно утврдио Савјет министара, ипак се неће наћи на сутрашњем засједању Представничког дома БиХ. И даље се, калкулише - да ли ће се овај пут наћи довољно руку за изгласавање закона, с обзиром да је СББ промијенио мишљење и одлучио да подржи ново законско рјешење.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Након што је њихов министар у Савјету министара гласао за модификовани сет закона о акцизама, СББ је и коначно ставио тачку на хоћу-нећу причу. Закон ће подржати, јер је, кажу, обезбијеђена транспарентност.

"Не знам зашто је то Звиздић прилично непотребно одуговлачио, али ми смо сада добили приједлог закона који гарантује да ће се комплетан новац користити за изградњу путева и ауто-цеста", каже предсједник СББ-а Фахрудин Радончић.

Модификација не смије промијенити суштину, а то је обезбјеђивање стабилних финансијских прилива за изградњу путева и ауто-путева у Републици Српској, истиче предсједник СНСД-а Милорад Додик. Истиче да је неусвајањем закона на вријеме направљена велика штета – на годишњем нивоу за Српску 90 милиона марака.

"То је проузроковало застој око 730 милиона КМ различитих аранжмана за Српску, што говори о томе да је била намјера да се онемогуће било какви финансијски приливи Српску како би неко, а прије свега Савез за промјене, покушао да оптужи власт како је неспособна и да ништа не ради", истиче предсједник Српске Милорад Додик.

Да је циљ Савеза за промјене и СДА био да се нанесе политичка и економска штета Српској, потврђују и СНСД-ови посланици који истичу да ће се о овом питању руководити ставовима институција Српске.

Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ истиче да је потребно да се Републици Српској омогући инвестициони развојни циклус, а то би, каже, дефинитивно било омогућено усвајањем модификованог закона.

У СДС-у ипак остају при свом ставу. Борислав Бојић, посланик СДС-а, каже да је њихов став потпуно јасан.

"Ми нећемо подржати овакву врсту приступа нетранспарентност, дакле поступци у којима се практично не зна у шта ће бити утрошена средства", каже Бојић.

Модифковани приједлог закона о акцизама још није стигао у Представнички дом и највјероватније ће се о њему расправљати средином децембра. ХДЗ и СДА ће га подржати.

Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ  из ХДЗ-а каже да не види разлог зашто би нешто било спорно и зашто би они мијењали ставове. И Амир Фазлић из СДА каже да акцизе значе покретање инфраструктуре,а инфраструктура, опет, ново запошљавање и да тај аспект треба да превагне.

Ту су и гласови против.

Дамир Бећировић, предсједавајући Клуба ДФ-а, истиче да је кључно да неће подржати тај приједлог јер, како истиче, неко мора да плати свако повећање без обзира како неко то покушао да образложи.

С обзиром да је СББ превагнуо на страну оних који ће подржати закон, интензивно се калкулише да ли ће од укупно 42 посланика сада бити довољно руку ЗА. За сада је ту 21 глас, док противници имају 19. Спекулише се да би превагу могао да однесе глас независног посланика Ђорђа Крчмара који је изашао из СДС-а или Диане Зеленике из ХДЗ 90-е. Или неко у међувремену промијени став.

Иако се акцизе неће наћи на сутрашњем засједању, материјала за бурну расправу посланици ће сигурно имати – наставак прекинуте сједнице почиње са тачком о броју, трошковима и сврси путовања бх. министра иностраних послова Игора Црнатка, а ту је и декларација Младена Босића о траси пута Београд – Сарајево, док ће нову сједницу, сасвим извјесно, обиљежити ХНС-ов приједлог измјена Изборног закона.