latinica  ћирилица
30/11/2017 |  09:09 | Аутор: РТРС

И неке здраве намирнице су лоше за зубе

Да ли и ви једете ове намирнице које оштећују зубе?
Зуби - Фото: Screenshot
ЗубиФото: Screenshot

Сви знамо да су слаткиши лоши за зубе, али има и намирница за које не бисте ни претпоставили да су такође лоше за зубе. Знамо и да би требало да избјегавамо кафу, чај, црвено вино, али стоматолог др Ричард Маркс каже да постоји још доста намирница које оштећују зубну глеђ.

Кокице

То вам можда дјелује као здрава опција за грицкање, али кокице нису најбољи избор за зубе.

- Могу да се заглаве између зуба и допринесу нагомилавању каменца - каже он.

Такође, ако неке остану неиспржене и тврде, могу да оштете пломбу, као и сам зуб. Будите пажљиви!

Бијели хљеб

Иако је мекан и наизглед безопасан за зубе, бијели хљеб садржи шећер.

- Када жваћете, ствара се ерозивна киселина која штети зубима, па се препоручује да након тога исперете уста течношћу намијењеном за то - савјетује стоматолог.

Парадајз

Ова намирница садржи изненађујуће доста киселине, што значи да оштећује зубну глеђ, а посебно ако се једе сиров. Уколико се једе као салата и мијеша се са другим намирницама, добра ствар је што зуби нису баш директно изложени.

Неко воће

Цитрусно воће садржи доста киселине која може да оштети зубну глеђ. Др Маркс каже да су за зубе најздравија опција банане и лубенице, а када је ријеч о осталим воћкама, најбоље их је уносити као смути напитак.

Осим тога, суво воће садржи шећер, а што је воће лепљивије - као, рецимо, суве кајсије - то су веће шансе да се комадићи задрже између зуба.

Извор: Мондо