latinica  ћирилица
30/11/2017 |  19:25 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Људско тијело: Осам знакова који откривају да нисте здрави

Људско тијело представља невјероватну биолошку 'машину' о којој редовно треба водити рачуна. Управо због тога, врло је важно да обратите пажњу на то шта вам говори ваш организам.
Здравље (Фото:muskimagazin.com) - Фото: илустрација
Здравље (Фото:muskimagazin.com)Фото: илустрација

Према медицинским стручњацима, ово је осам знакова које не смијете да игноришете, а који говоре да нисте здрави колико мислите.

1. Сиједа коса прије 40 године

Сиједе власи природна су појава која често зависи од генетике. Али, ако имате више од 50 одсто сиједе косе већ у 30. години живота, а такве случајеве немате у породици, то може да буде знак дијабетеса.

2. Беоњаче

Као што им само име каже, увијек би требало да буду бијеле. Осим у случају неиспаваности или прехладе, овај дио ока може да открије и неке опасне промјене у вашем организму. Жута беоњача може да указује на жутицу, проблеме с јетром и жучи. Црвена може да буде знак високог крвног притиска или вирусног обољења попут коњуктивитиса.

3. Испуцале усне

Непријатне пукотине на уснама најчешће настају због промјене температуре и вјетра. Али пукотине које се често појављују на завршецима усана и унутрашње ранице могу да буду знак мањка витамина Б и цинка. Ако пуцање постане учестала појава, узрок може да буде гљивична инфекција.

4. Оток на врату

Ако сте примијетили да вам врат изгледа отечено, што прије потражите савјет љекара. Оток на предњем дијелу врата најчешће узрокују проблеми са штитном жлијездом који су уобичајени код жена између 20 и 50 година старости.

5. Губитак обрва

Обрве временом постају рјеђе, што је нормална појава, али нагли губитак длачица може да буде знак проблема са штитном жлијездом, хипертиреозе - преактивне штитне жлијезде или хипотиреозе - смањеног рада штитне жлијезде.

6. Црвени дланови

Ужарени и црвени дланови могу да буду посљедица дерматитиса, екцема или алергијске реакције на метале, лијекове, одређену храну или пиће. Али, исто тако, оваква промјена може да буде знак отежаног рада и болести јетре.

7. Хладна стопала

Стопала су дио тијела који је најудаљенији од срца, и због тога се васкуларне болести прво манифестују на њима. Рејнаудова болест представља аутоимуну болест која узрокује стезање крвних судова у дијеловима тијела попут прстију на ногама и рукама, носу и ушима, због чега они постају хладни, блиједи па чак и трну.

8. Црвени образи

Иако су нагле промјене на лицу уобичајене код жена између 30 и 55 година живота и могу да буду проузроковане хормонским промјенама, промјеном температуре и љутом храном, румени образи могу да упућују и на розацеу - хроничну кожну болест која погађа претежно жене, а чији је узрок непознат.

Извор: Б92, Radiosarajevo.ba