latinica  ћирилица
02/12/2017 |  08:17 | Аутор: РТРС

Пленковић долази у Мостар да подржи и "смири" Хрвате

Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да ће сљедеће недјеље доћи у Мостар како би упутио "поруке смиривања" Хрватима у БиХ, јавила је Хина.
Пленковић-Човић (Фото: ХИНА) -
Пленковић-Човић (Фото: ХИНА)

Како се наводи, ријеч је о Хрватима у БиХ који су забринути због могућих посљедица осуђујуће пресуде Хашког суда њиховим бившим војним и политичким лидерима.

- Договорили смо да почетком наредне недјеље дођемо у Мостар, састанемо се с вођством Хрвата и борцима, и упутимо поруке смиривања и снажне подршке Републике Хрватске - рекао је Пленковић на конференцији за новинаре са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он је поновио да је незадовољан дијеловима пресуде који се, како тврди, "односе на непотпуно и погрешно утврђено чињенично стање и одређене политичке конотације које говоре о улози тадашњег хрватског врха".

Човић је истакао да Хрвати у БиХ са забринутошћу прате све оно што се ових дана догађало у Хагу.

- Желимо да станемо иза сваког часног припадника ХВО-а и охрабримо те људе да не насједају на било који облик провокације којих већ данас има на неким порталима и иступима неких људи у БиХ - рекао је Човић.

Он је додао да ће вођство Хрвата у БиХ "знати одговорити политичким средствима на та искушења", те тражити рјешења за БиХ и за равноправност Хрвата с друга два народа.

- Позивам наше партнере и Бошњаке и Србе да заједно одрадимо те процесе како би што прије нормализовали односе у БиХ. Нарочито у комуникацији између хрватског и бошњачког народа и политика јер се ова пресуда првенствено односила на то вријеме 1993. између Хрвата и Бошњака - рекао је Човић.

Жалбено вијеће Хашког суда у сриједу је потврдило првостепене пресуде шесторици бивших политичких и војних лидера Херцег-Босне као учесника у удруженом злочиначком подухвату етничког чишћења муслимана, у којем је учествовало и тадашње хрватско вођство на челу с предсједником Фрањом Туђманом.

Извор: Танјуг