latinica  ћирилица
02/12/2017 |  14:15 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Малешевић и Шарчевић посјетили Приједор (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић са сарадницима посјетили су данас Пољопривредно-прехрамбену школу у Приједору.
Министри Малашевић и Шарчевић у посјети Приједору - Фото: РТРС
Министри Малашевић и Шарчевић у посјети ПриједоруФото: РТРС

Ресорни министри Српске и Србије посјетили су приједорске школе Пољопривредно – прехрамбену и Угоститељско – економску. Ове школе су, кажу, свијетли примјери како се заједничким ангажманом може доћи до завидних резултата у практичној настави.

Пецива, сокови и сиреви дио су асортимана који ученици производе у оквиру практичне наставе у приједорској Пољопривредно-прехрамбеној школи. Добра пракса, за њих је одскочна даска за будућност. 

"Добра ми је пракса да и код куће то примјењујемо у домаћинству. Вјероватно ћу се и касније бавити овим послом", рекла је ученица другог разреда Пољопривредно-прехрамбене школе Приједор, смјер Прехрамбени техничар Елена Лујић.

Производи из асортимана практичне наставе омогућавају самофинансирање. 

"Све што произведемо ми у оквиру школе, нашим ученицима, родитељима, наставницима пласирамо тако да добијамо средства", изјавио је директор Пољоприврдено-прехрамбене школе Приједор Младен Дражић.

Град Приједор међу првима, обезбиједио је средњим стручним школама „подрачун“, односно рачун за посебне намјене.

"То подразумјева да се средства за практичну наставу одвајају и све што се заради у кабинету практичне наставе, а то не подразумјева никаву зараду. То је у ствари цијена коштања намирница, и један мали проценат за утрошену енергиј, улаже се поново у процес производње", навела је директор Угоститељско-економске школе и предсједница Актива директора средњих школа Приједор Валентина Совиљ.

"Е сада ћемо ми кроз Закон о средњем образовању који је упућен у форми приједлога у Народну скупштину, то прописати,  односно прописано је. Тако да ће све локалне зајендице морати отворити подрачун за средње образовне школе", нагласио је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

У Србији се ради на реформским програмима за школство. Кажу, размјена искустава са сународницима из Републике Српске неће изостати. 

"Јер немамо ближе и прече. Тако да није то смао обичан меморандум о сарадњи него једна тврда линија договора на разним пољима, тако да шта год је ко брже и боље урадио једни од других можемо сагледати и користити заједно", додао је министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.

Делегација Српске и Србије, данас је посјетила и Угоститељско- економску школу у Приједору, која се поред Пољопривредно – прехрамбене и Машинске школе, може похвалити добром праксом.