latinica  ћирилица
02/12/2017 |  19:23 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја комплетирала нуклеарни арсенал – хавајска острва у страху! (ВИДЕО)

Сјеверна Кореја прославила је комплетирање свог нуклеарног арсенала - ватрометом. Војници и грађани окупили су се на улицама Пјонгјанга, да би обиљежили завршетак нуклеарног арсенала, овонедјељним лансирањем балистичке ракете.
Хаваји - Фото: РТРС
ХавајиФото: РТРС

Због свега, највише су забринути становници Хаваја.

Због могућих пријетњи Сјеверне Кореје, на Хавајима се први пут од завршетка Хладног рата, огласила сирена, чија је сврха да упозори туристе и грађане на могући нуклеарни напад. Брзо упозорење, сматрају у САД, кључно је за хавајска острва, која се налазе око 7.400 километара од Сјеверне Кореје.

"Вјерујемо да је императив да будемо спремни на сваку катастрофу, а у данашњем свијету, то укључује нуклеарни напад", рекао је гувернер Хаваја Дејвид Иџ.

Званичници за управљање ванредним ситуацијама на Хавајима саопштили су да је то прва америчка држава која ће вратити систем за упозорење из времена Хладног рата.

"Поново смо активирали сирене које смо раније имали током Хладног рата. Чули смо за ракетну пробу Сјеверне Кореје и то не можемо и не смијемо игнорисати", истакао је Верн Мијаги из Хавајске агенција за ванредне случајеве Верн Мијаги.

Уколико ракета буде лансирана, страновници и туристи имаће мање од 20 минута да пронађу уточиште, кажу у служби за ванредне ситуације.

"То није сјајан осјећај. Нарочито када знамо да је ово мјесто било нападнуто у Другом свјетском рату", истакао је становник Хонолулуа Гери Силва.

"Не мислим да је лоше имати тестирања и сирене. Добро је осигурати да све функционише", сматра туриста Бил Вуд.

Пацифичка команда навела је да ће се сирене оглашавати првог радног дана сваког мјесеца. Сјеверна Кореја лансирала је у сриједу интерконтиненталну балистичку ракету, за коју тврди да може погодити циљеве на копну САД.