latinica  ћирилица
03/12/2017 |  08:18 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

У Анрићграду научни скуп о Филипу Вишњићу

У организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института данас ће, поводом обиљежавања 250 година од рођења српског гуслара и творца српских народних пјесама Филипа Вишњића, у Андрићграду бити одржан Научни скуп "Филип Вишњић - пјесник и бесједник".
Андрићев инститит у Андрићграду - Фото: СРНА
Андрићев инститит у АндрићградуФото: СРНА

Скуп је посвећен Вишњићу, "сликару епохе", у чијим се пјесмама, писао је Јован Деретић, осјећа "неодољивост народне снаге, незадрживост превратничког, револуционарног замаха, који као вихор руши све препреке пред собом", саопштили су организатори.

На скупу ће учествовати потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Љубомир Зуковић, директор Библиотеке Српске академије наука и уметности Миро Вуксановић, потпредсједник Матице српске Миодраг Матицки, професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић, професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини Валентина Питулић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Бошко Сувајџић и професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Јеленка Пандуревић.

Уводну бесједу одржаће академик Вуксановић о теми "Кључне ријечи Филипа Вишњића". Након уводне бесједе, академик Зуковић говориће о теми "Филип Вишњић, пјесник и пјевач", потом ће академик Матицки одржати предавање о теми "Епски бесједник Филип Вишњић" и професор Кнежевић - "Вишњићеве пјесме о двобојима".

Након тога, Питулићева ће говорити о теми "Митолошко и хришћанско у пјевању Филипа Вишњића", Сувајџић - "Вишњић и Библија", а Пандуревићева ће одржати предавање о теми "Вишњићева епска парадигма и нематеријално културно насљеђе".

Филип Вишњић /1767-1834/ један је од најпознатијих српских гуслара и твораца српских народних пјесама.