latinica  ћирилица
03/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Врховац: Здравствена проблематика у првом плану

Предсједник Удружења ратних војних инвалида /РВИ/ општине Прњавор Драган Врховац каже да здравствено стање ратних војних инвалида /РВИ/ није задовољавајуће и како године пролазе ова категорија становништва је у све тежем положају.
Прњавор: Сједница Скупштине Удружења РВИ - Фото: СРНА
Прњавор: Сједница Скупштине Удружења РВИФото: СРНА

Он је поводом обиљежавања 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом рекао да ратни војни инвалиди могу бити задовољни одређеним правима која се према њима испуњавају, али да се више пажње у наредном периоду мора посветити здравственој проблематици.

"У овој години наше Удружење је први пут успјело да на бањску рехабилитацију пошаље 12 чланова - пет о трошку Удружења и седам по програму Владе Републике Српске", подсјетио је Врховац.

Он каже да на локалном нивоу више пажње треба посветити неким облицима помоћи који не захтијевају посебна новчана издвајања, као што је уклањање архитектонских баријера, односно остављање пролаза за инвалидска колица приликом изградње нових или уређења постојећих путева и улица.

Врховац је указао и на чињеницу да, иако је закон прописао да РВИ имају предност при кориштењу неких услуга, на мало мјеста у Прњавору то правило се примјењује у пракси.

Удружење РВИ општине Прњавор одржало је данас и редовну Скупштину, на којој је поред разматрања постигнутих резултата из текуће и планова за 2018. годину, једногласно прихваћена одлука да се за 50 РВИ додијели по 100 КМ за божићне празнике.

Ово Удружење има више од 700 чланова.

Извор: СРНА