latinica  ћирилица
03/12/2017 |  20:42 | Аутор: РТРС

Сирија - Курди ослободили област источно од Еуфрата

Курдске снаге у Сирији саопштиле су да су успјешно ослободиле области источно од ријеке Еуфрат од припадника такозване Исламске државе, уз помоћ коалиције предвођене САД и руских снага.
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri) -
Курди у Сирији (фото: Twitter @ECentauri)

Објава је услиједила након што је амерички министар одбане Џејмс Матис најавио да ће Вашингтон престати да наоружава Јединице одбране народа (ЈПГ) када се заврше офанзивне операције.

Портпарол Народних заштитних јединица Нуредин Махуд похвалио је САД и Русију за пружену ваздушну и логистичку подршку, као и за координацију операција на терену.

Махуд је поручио да су курдске снаге спремне да формирају заједничке оперативне собе са различитим партнерима како би се окончала борба против Исламске државе, пренео је АП.

"Надамо се повећању подршке и обезбјеђивању заштите из ваздуха", рекао је Махмуд на конференцији за новинаре у Ел Салихију, граду у провинцији Деир ез Зор.

Конференцији су присуствовали руски генерал из руске базе у Хмеимим у западној Сирији.

"Војска САД мијења своју улогу у Сирији, у складу са падом Исламске државе", рекао је јуче Матис мислећи на гашење програма којим су се наоружавали Курди и на повећану подршку локалној полицији и безбједносним снагама.

"Пентагон мења композицију снага у Сирији и у први план истиче налажење дипломатског пута до мира", сматра Матис, преноси АП.

Његови коментари прате прошлонедјељно саопштење САД, којим су рекли да ће престати да достављају оружје снагама ЈПГ у Сирији.

Извор: РТС, Танјуг