latinica  ћирилица
04/12/2017 |  08:26 | Аутор: РТРС

Србија: Упитно најмање 2000 доктората са приватних факултета

Дипломе око 2.000 професора, доцената и асистената на приватним универзитетима доведене су у питање, што доводи у сумњу и дипломе студената које су они оцјењивали, као и квалитет студијских програма, пишу данас "Вечерње новости".
Универзитет у Београду - Фото: РТРС
Универзитет у БеоградуФото: РТРС

Проблем је настао када је у поступку акредитације тих установа Комисија за акредитацију одлучила да докторима наука запосленим на факултетима и високим школама тражи план и програм докторских студија. У Комисији за акредитацију тврде да се све ради у складу са законом. У рјешавање проблема укључило се и ресорно министарство.

Међу оштећенима су предавачи "Сингидунума", "Мегатренда", "Унион Никола Тесла", високих струковних школа. Како  професори ових факултета и виших школана наводе, таква документација никада у процесу акредитације није тражена, нити је могуће да је обезбједе. Кажу да се од њих захтјева нешто што прије "Болоње", када су завршили студије, није ни било предвиђено законом. Тада, подсјећају, нису ни постојале докторске студије већ се са магистратуре директно ишло на докторат. Писао се само рад, а нису се полагали испити.

Извор: Блиц