latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:27 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Акција Сипе на подручју Коњица због ратних злочина над Србима; Ко су ухапшени? (ВИДЕО)

Припадници СИПЕ, јутрос су на подручју Коњица и Сарајева ухапсили 13 лица осумњичених за злочин против човјечности.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Незванично, ухапшени су: Шефик Никшић, ратни замјеник командира полицијске станице Коњиц, због довођења у везу са убиством рањеног Срђана Копривице и Алмир Падаловић, који је као бивши стражар логора Челебићи осумњичен због убиства Жељка Клименте.

Међу ухапшенима су и Митке Пиркић, командант диверзантско- извиђачке јединице "Акрепи" , Сеад Јусуфбеговић, Реџо Балић, Сафудин Ћосић, Алмир Аликадић, Сенадин Ћибо, Мустафа Цакић, Аган Рамић и још три лица.

Они су приведени у службене просторије ове агенције, а након криминалистичке обраде, биће предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

У мају 1992. године на најбруталнији начин убијено је 48 српских цивила из Брадине, остали су одведени у логоре и протјерани, а Храм Вазнесења Господњег запаљен и срушен.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини. У логорима су живот изгубила још 22 српска цивила, а за пет лица се и даље трага.

Борачка организација Републике Српске упозорава јавност и институције Српске да пажљиво прате процес у вези са хапшењем 13 лица због ратног злочина над Србима у Коњицу и не дозволе да, као у ранијим случајевима, због лажних свједочења, промјена исказа свједока или сличних притисака, дође до ослобађања очигледних починилаца ратних злочина.

БОРС наводи да пажњу посебно обрате органи који се баве процесуирањем ратних злочина и заштитом права борачке популације.

Ова борачка организација је увјерена да ће бити настављено истраживање и процесуирање свих злочина који су почињени над Србима и осталим народима у БиХ, истиче се у саопштењу ове организације.

БОРС је поздравио данашње хапшење 13 лица на подручју Коњица осумњичених за злочин над Србима на подручју ове општине 1992. године.