latinica  ћирилица
04/12/2017 |  09:53 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Иванић: Сарајево не жели рјешење питања границе са Србијом

Српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, изјавио је да је интерес Србије и БиХ да се нађе обострано прихватљиво рјешење за питање границе, али да осјећа да посебно у Сарајеву нема воље да се у уђе у рјешавање.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

Иванић је нагласио је интерес БиХ да једном за свагда утврди границу са Србијом и тако би престали било какви разлози за неке сукобе у будућности.Нагласио је да је песимистичан у вези са рјешавањем питања утврђивања границе БиХ и Србије зато што се у сарајевским медијима, па и политичком амбијенту међу Бошњацима, то претвара у питање да ће неко некога преварити.

Говорећи о предстојећој посјети чланова Предсједништва БиХ Београду, он је истакао да она долази у специфичном тренутку због затегнутих односа који су услиједили након изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића око евентуалног признања Косова. Истакао је да не вјерује да ће на самом састанку изјава Изетбеговића о Косову бити оптерећење, већ да ће се тражити разјашњење и да ће се то у самом разговору и десити. Иванић је поновио да је предуслов за боље односе Србије и БиХ тај да постоји бошњачки лидер који је истински спреман да прихвати добре односе, а не да се изнова отварају теме из прошлости.

"Најважнија ствар је да се политички односи врате у нормалу. Разговор сам по себи јесте значајан, да дође до смиривања политичких тензија", рекао је Иванић, наводећи да би током посјете дио практичних ствари могао да буде макар отворен, као што је питање границе, посебно на простору општине Рудо.

Оцијенио је да је јако значајно да се омогући Србији да без већих техничких проблема може да користи хидроелектране у Зворнику и Бајиној Башти, а истовремено треба ставити тачку на питање права општина из Републике Српске, то јест БиХ за надокнаду за потопљено земљиште.

Извор: СРНА