latinica  ћирилица
04/12/2017 |  10:59 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Мијалковски: Хаг је морао да докаже ратну улогу Алије Изетбеговића

Стручњак за безбједност Милан Мијалковски сматра да је Хаг, ако је желио помирење у региону, морао да докаже улогу Алије Изетбеговића у рату у БиХ, јер је 1991. године формирана тајна терористичка организација "Патриотска лига" чији је циљ био да ту територију очисте од немуслимана и да побију и протјерају Србе.
Алија Изетбеговић - Фото: Глас Српске
Алија ИзетбеговићФото: Глас Српске

Мијалковски је нагласио да је Хашки трибунал формиран у униполарном тренутку са основним циљем да се докаже да су Срби једини кривци за разбијање Југославије и да су само они чинили злочине.

"Хашки трибунал је само један од фактора који је претходних година утицао на то да стање у региону буде трајно нестабилно, а са циљем да би неко могао овде стално да надгледа. 'Атлантски савет' саветује да треба да буде веће америчко присуство на Балкану. Од 1991. године на овамо, у обавештајном и војном смислу, њихово присуство је и те како наглашено", рекао је Мијалковски.

Много јаче од физичког, каже он, јесте присуство њихових агената који се налазе у администрацијама свих држава региона, а посредством агентуре помјерају шаховске фигуре и кад затреба истакну некога ко каже да треба мијењати границе на Балкану.

"Понављају да ће се ситуација стабилизовати ако следимо евроатлантске интеграције. Поставља се питање како када су оставили трајне аргументе да се сви у региону међусобно мрзе. Они нису способни већ деценијама да интегришу три до пет одсто муслимана у својим земљама, а мисле да ће нас стабилизовати улазак у Унију или Алијансу. Причају нам празне приче", оцијенио је Мијалковски.

Он је нагласио да би, према њиховом мишљењу, мир на Балкану био стабилан када би Србија прихватила независно Косово, одрекла се Републике Српске и када би Срби рекли да су нико и ништа на овим просторима.

"Тада би они рекли да је стабилан мир на Балкану, али би и то било привремено. За двадесетак година опет би избиле тензије. Они већ раде на томе и то не само на југу Србије, већ и у Рашкој области", упозорио је Мијалковски.

Ако заиста желе помирење, истакао је Мијалковски за "Спутњик", Србија најприје треба да сусједима који су признали лажну државу Косово, Црној Гори, Македонији, Бугарској, Хрватској, Мађарској и Албанији, упути поруку да је пут за помирење да признају грешку и повуку признање Косова.

"Сви они су на посредан начин учествовали у НАТО агресији на Југославију зато што су своју територију ставили на располагање Алијанси, то нико не помиње. Онда су признали су Косово, а сада хоће да нам узму део територије и тражиће још, они су незајажљиви. Кад би се Србија свела на територију предкумановске Србије, пре 1912. године и тада би многима представљала трн у оку зато што су њихове геополитичке амбиције у односу на пројекције неких великих држава ирационалне, али они гурају даље", констатовао је Мијалковски.

На питање шта очекује од преговора између Београда и Приштине, Мијалковски наводи да уколико САД успију да се наметну као четврти члан у тој преговарачкој позицији, а руководство Србије пристане на то, то ће бити катастрофа за Србију.

"Американци су искрени пријатељи једино Албанцима. Ја се надам да наша држава неће прихватити то. Уколико пристане на такав ултиматум, ствари ће се одвијати крајње неповољно за Србију, у смислу да Косово клизи ка једној потпуној независности. У том случају Београд би требало да тражи да се укључи Русија", рекао је он.

Извор:Срна