latinica  ћирилица
04/12/2017 |  12:30 | Аутор: РТРС

Вулин: Одлуку о укидању потјернице може донијети само Србија

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да треба питати све чланице Савјета безбједности Уједињених нација да ли су упознате са одлуком УНМИК-а о укидању Интерполове потјернице Рамушу Харадинају.
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

"У Савјету безбједности Уједињених нација треба питати све чланице да ли је УНМИК то урадио у своје име - администрације на КиМ или на основу мандата који има од стране свих чланица Савјета безбједности", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да је Рамуш Харадинај за Србију ратни злочинац и да то никада неће престати да буде.

"За нас је Рамуш Харадинај злочинац и никада неће престати да буде злочинац. До правде ће се једном доћи и ми ћемо учинити све да тако и буде", истиче министар.

Наводи да је УНМИК нарушио свој углед код Срба на Косову и Метохији.

"Са овим потезом УНМИК-а нарушен је положај Срба на КиМ јер они једног ратног злочинца тако амнестирају и покушавају да заштите од правде", рекао је Вулин.

Указује је да УНМИК прекршио правило о статусној неутралности и додаје да је једини начин да се укине потјерница тај да је укине суд који је потјерницу расписао.

"Није УНМИК донио потјерницу већ надлежни суд Републике Србије. УНМИК то не може и не смије да ради. Овим је нарушен статус, правило о статусној неутралности оно што је кључ његовог мандата. Треба питати све чланице Савјета безбједности да ли су консултоване и да ли је то њихов став", навео је министар.

Говорећи о војсци најављује да ће се наставити са њеном модернизацијом.

"То говори да ће војска наставити да се опрема, предвиђена су значајна средства за набавку нових средстава, али и ремонт постојећих", рекао је Вулин.

Наводи да је највише средстава планирано за ваздухопловство, јер је оно најскупље и највише је страдало у НАТО агресији.

"Желимо да наше небо буде сигурно и да, као све модерне свјетске армије, можемо да контролишемо ваздушни простор", рекао је министар.

Наводи да ће поред повећања од 10 одсто које их очекује од 1. јануара, војници добити по 10.000 динара и нове униформе.  

Осврћући се на захтјев Министарства одбране Србије Влади да се 4. децембар обиљежава као Дан ратника - празник посвећен палим и преживјелим учесницима ратова наводи да свака земља има дан када се сјећа својих палих бораца па је такав дан потребан и Србији.

"Свака земља има дан када се сјећа оних који су се борили. Мислимо да је то потребно Србији. Један дан за сјећање за оних који су се борили", навео је Вулин.

Наводи да ће Закон о ратним ветеранима бити донијет и да ће сва права бораца бити предвиђена и да ниједно неће бити укинуто.
 
 Извор: РТС