latinica  ћирилица
04/12/2017 |  13:09 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Поштујемо то што Србија не жели у НАТО

Србија је независна, суверена земља и поштујемо њен став да не жели чланство у НАТО-у и то нам није препрека за јачање сарадње, поручио је у Бриселу генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Не разговарамо о чланству Србије у НАТО-у. Србија је јасно ставила до знања да то не жели и НАТО то поштује", рекао је први човјек НАТО-а новинарима у сједишту Сјеверноатлантског савеза.

Како је рекао, Србија је одлучила да буде неутрална и тежи ка чланству у ЕУ и НАТО то поштује и подржава њен напредак на том путу.

"Србија је независна,суверена држава. Србија не жели у НАТО. Али за нас је потпуно нормално да имамо добру сарадњу и са неком земљом иако не жели у НАТО", рекао је он, подсјетивши на сарадњу са Финском, Шведском или Аустријом.

Навео је да се више пута састао са Александром Вучићем, и у вријеме када је био премијер и сада када је на функцији предсједника државе.

"Наставићемо да јачамо сарадњу", рекао је Столтенберг.

На питање српских новинара у вези са руским хуманитарним центром, он је поновио да је Србија суверена земља.

"Србија има војне вјежбе са Русијом али и са нама. Поштујемо њене суверене одлуке", закључио је шеф НАТО.

Он се обратио новинарима уочи дводневног састанка шефова дипломатија држава чланица на којем ће у фокусу пажње, како је најавио, бити јачање сарадње НАТО-а и ЕУ, ситуација око Сјеверне Кореје, борба против тероризма.

Извор: Танјуг