latinica  ћирилица
04/12/2017 |  14:34 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Животни вијек може се продужити до 140 година?!

Најстарији људи на свијету имају око 115 година, а интервенцијом научника у процесу старења животни вијек могао би да се знатно повећа и да износи око 140 година.
Старост - Фото: РТРС
СтаростФото: РТРС

Најстарија особа на свијету била је 122-годишња Францускиња, која је умрла прије 20 година.

"У прошлости је 70 одсто људи умирало рано од разних инфекција, а данас их 70 одсто умире од болести типичних за старост", наводи израелски универзитетски професор Хаим Коен, који проучава молекуларне механизме старења.

"Ако можемо манипулисати самим процесом старења - можемо повећати и максимални животни вијек", тврди он.

Коен и његов тим су у "Геронтолошком журналу" објавили студију у којој се истиче да се, захваљујући напретку медицине, очекивана животна доб човјека знатно продужила.

Они су провели на стотине експеримената којима су интервенсали у процесу старења гљивица, црва, мува и глодара, те открили да се њихова максимална животна доб стално повећавала.

Када би се сличне интервенције предузеле на људима, максимални животни вијек могао би се продужити за 30 одсто, сматрају научници.

Коенова истраживања супротна су студији научника са Медицинског факултета у Њујорку, који су прошле године закључили да је људски род достигао природни лимит трајања живота - 115 година.

Извор: Срна